{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Praunuka Silvija Strahimira Kranjčevića posjetila Općinu Centar

F
13.4.2010. u 12:22
0
0
Praunuka Silvija Strahimira Kranjčevića posjetila Općinu Centar
0
Praunuka Silvija Strahimira Kranjčevića posjetila Općinu Centar
Praunuka velikog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, Gorka Vuletić-Mavrinac, koja živi i radi u Zagrebu, prilikom boravka u Sarajevu, posjetila je Općinu Centar, gdje je kao domaćin ugostio načelnik Dževad Bećirević.
Povod posjete je saznanje Vuletić-Mavrinac da je Općina Centar u saradnji sa Gradskom upravom izdvojila značajna finansijska sredstva za sanaciju nadgrobnog spomenika na gradskom groblju "Sveti Josip" podignutog u pjesnikovu čast.

Susretu u Općini Centar su prisustvovale direktorica Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" Dika Kurtagić i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero.

Uz riječi zahvalnosti za sve što su Grad Sarajevo i Općina Centar uradili za njenog slavnog pretka, Gorka Vuletić-Mavrinac je načelniku Bećireviću uručila knjigu "Silvije Strahimir Kranjčević" - čiji je autor Dubravko Jelčić.

Zaželjevši svojoj gošći da što češće boravi u Sarajevu, Bećirević joj je ovom prigodom darovao knjigu pod nazivom "Sarajevo - Općina Centar, ulice, trgovi, mostovi, parkovi i spomenici". U čast i spomen na ovog velikog pjesnika jedna ulica i osnovna škola u centru Sarajeva nose njegovo ime. Osim toga, u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu, jedna od stalnih postavki je i radna soba Silvija Strahimira Kranjčevića u kojoj se čuvaju njegovi rukopisi, bilježnice, fotografije, lični predmeti…

Nakon posjete Općini Centar organiziran je obilazak obnovljenog nadgrobnog spomenika Silviju Strahimiru Kranjčeviću, djelo kipara Rudolfa Valdeca. Spomenik je otkriven 1913. godine. U istoj grobnici je sahranjena i Kranjčevićeva supruga Ela.

Silvije Strahimir Kranjčević je rođen u Senju (Hrvatska) 17. februara 1865. godine, a umro je u Sarajevu 29. novembra 1908. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: