Mostar
0

Sjećanje na Aleksu Šantića i vrijednosti koje je ostavio za sobom

FENA
Foto: RTM.ba
Foto: RTM.ba
Polaganjem cvijeća na mauzolej Osmana Đikića, jutros je u Mostaru počeo cjelodnevni program povodom obilježavanja godišnjice smrti pjesnika Alekse Šantića.

Obilježavanje godišnjice organiziralo je Srpsko prosvjetno kulturno društvo "Prosvjeta" Mostar, a događaju su, uz ostale, prisustvovali i potpredsjednica Federacije BiH Spomenka Mičić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić te dopredsjednica Skupštine HNK-a Snježana Milavić.

Delegacije su položile cvijeće i na grob pjesnika Alekse Šantića na groblju Bjelušine te na Šantićev spomenik u parku "A. Šantić".

"Danas obilježavamo godišnjicu smrti Alekse Šantića, ali sve to činimo u ime života, u ime suživota i u ime svih onih vrednota koje su kroz trag u vremenu i prostoru ostavili i Osman Đikić i Aleksa Šantić i mnogi Bosanci i Hercegovci, ne samo iz oblasti književnosti, nego i kulture i različitih segmenata života.

Ovo treba da bude i opomena, ali i nada za sve one Bosance i Hercegovce koji vjeruju u BiH i suživot u BiH, za sve one koji smatraju da moramo da se sjećamo i da odamo priznanje onima koji su i u mnogo težim vremenima ostavili jedan takav kapital poruka koje treba da nas hrabre. Sve dok se sjećamo onih koji su ostavili trag i odajemo im priznanje dajemo nadu i sebi i onima koji dolaze poslije nas", kazala je potpredsjednica Mičić.

U sklopu današnjeg programa u 19 sati u kući Ćorovića u Mostaru održat će se promocija knjige poezije Božidara Stanara "Konj lijepe Ciganke".