Potpredsjednik RS-a
58

Pranjić: Gdje god postoji ijedan Hrvat, mora imati ista prava kao drugi narodi

S. Š. U.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Potpredsjednik Republike Srpske Davor Pranjić (HDZ) govorio je o svom radu u proteklih nekoliko mjeseci ističući kako je njegov cilj poboljšati poziciju Hrvata u manjem bh. entitetu.

Pranjić je komentirao svoj odnos sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, kao i drugim potpredsjednikom tog bh. entiteta Ćamilom Durakovićem.

"Što se tiče nas i saradnje sa predsjednikom, odnosno potpredsjednikom, mi se prije svega borimo za interesa hrvatskog naroda, njegovu opstojnost i opstanak na području Republike Srpske. Odnosno da u okviru BiH kao konstitutivni narod dobije što bolji status, da su Hrvati zastupljeni u svim institucijama, od lokalnog do državnog nivoa vlasti i da ne budemo marginalizirani", istakao je Pranjić.

Istakao je da je cilj raditi na poboljšanju statusa hrvatskih privrednika u RS-u te da se ka tom smjeru ide planiranom dinamikom.

"Prije su bila manje ili više bitna mjesta se se nalaze Hrvati u našem entitetu, ja sam to rekao i iza toga stojim, da gdje postoji gdje i jedan Hrvat treba da ima ista prava. Moj životni motiv je da ću pokušati da ne komentiram stvari, već pokušati da ih poboljšam", poručio je Pranjić.

Naglasio je da se najviše zalaže za znanje i obrazovanje te da je u toku prva dva mjeseca mandata dodijelio 26 stipendija za hrvatske studente povratnike u Republiku Srpsku.

"To je jedan od projekata koje ćemo uvesti u praksu, da povećamo broj stipendiranih studenata. Kroz ured potpredsjednika Republike Srpske u saradnji sa Federalnim ministarstvom izbjeglih i raseljenih osoba smo to realizirali ove godine, a svakako je plan da to naredne godine uradimo sa Vladom Hrvatske jer ove godine kao potpredsjednici imamo budžet", kazao je.

Podsjetio je kako su oba potpredsjednika RS-a dobili po 2,5 miliona KM unutar jedinstvenog budžeta kojim raspolaže predsjednik tog bh. entiteta.

Naglasio je Pranjić i kako namjerava pomoći poziciji hrvatskog naroda u RS-u.

"Želim da nakon godinu dana oni osjete maksimalnu podršku i želim da taj narod vjeruje u hrvatske predstavnike. Moj ured je uvijek otvoren", zaključio je.