2 dana pred presudu
35

Praljak u pismima porodici objasnio da je odluku o samoubistvu donio smireno i promišljeno

Klix.ba
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Nakon što je Haški sud objavio rezultate istrage o samoubistvu Slobodana Praljka koji je nakon izricanja presude u sudnici popio otrov, Dnevnik.hr je objavio pisma koja je Praljak napisao dva dana uoči izricanja pravomoćne presude.

"Odluku o prestanku življenja, u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno, smireno, promišljeno i samosvjesno", napisao je Praljak u pismu naslovljenom na porodicu.

Drugo pismo bilo je naslovljeno na njegovu suprugu.

"Kaća, mislim da ćeš ovo pismo 'Obitelji' morati objelodaniti kako bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju, itd.", napisao je Praljak.

Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr

Praljkovoj supruzi pisma, napisana 27. novembra prošle godine, diplomatskim putem su dostavili istražitelji UN-a. Istragom je utvrđeno kako u slučaju Praljkovog samoubistva nije bilo propusta sudskih stražara niti je prekršena procedura provjere pri ulasku u sudnicu, a njegova advokatica Nina Pinter je kazala da se de facto ne može utvrditi kako je otrov došao do Praljka.

Posebnu istragu o ovom slučaju vodi i holandska policija, ali rezultati još uvijek nisu poznati.

"Po holandskim propisima, dozvoljeno je i samoubistvo i pomaganje u samoubistvu i eutanazija. Prema tome, vodi se istraga, a vodi se zbog suda, jer je sud to tražio i želi utvrditi šta se dogodilo", kazala je Praljkova advokatica.

Podsjećamo, nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina zbog ratnih zločina počinjenih u BiH, Praljak je 29. novembra prošle godine u haškoj sudnici popio otrovnu tečnost iz bočice, za koju je kasnije utvrđeno da je kalijum-cijanid.

Praljak je zajedno s Jadrankom Prlićem, Brunom Stojićem, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušić, osuđen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.