BiH
0

Poznati bugarski kartografi u Goraždu izrađuju topografske karte za orjentiring

Piše: E. A.
Grupa poznatih bugarskih kartografa stigla je u Goražde na poziv Orjentiring saveza BIH kako bi uradili topografske karte za orjentiring stazu u Goraždu i na lokalitetu Rude glave, gdje se nalazi dom planinara.

Staze će biti uvrštene u svjetski kalendar, a to otvara mogućnost organizacije takmičenja na lokalnom, evropskom i svjetskom nivou u orjentiringu što je danas hit u svijetu.

Poznatim bugarskim kartografima, certificiranim za ovaj posao domaćini su članovi Planinarskog kluba "Maglić" Goražde, koji su obradovani činjenicom da će ovaj dio BIH zahvaljujući njima dobiti staze za orjentiring.

"Ova karta koja se radi na prostoru BPK Goražde obuhvatit će Omladinsku ulicu, Gradsku dvoranu i lokalitet gdje se nalazi Kajseri džamija, to je ono što su njihove preporuke jer ovdje se okuplja veliki broj mladih ljudi, ima mnogo aktivnosti, a ovaj posao je jako zahtjevan i mnogo košta.To je kao da pravite stadion za fudbal, tako je potreban i teren za orjentiring", kaže Zajko Šovšić, predsjednik Planinarskog kluba "Maglić" Goražde.

Valentin Grakolf je profesor na Sportskom univerzitetu u Sofiji, na katedri za turizam, alpinizam, orjentiring i sve zimske sportove i stručnjak je za izradu topografskih karata.

"To su poznate topografske karte samo su mnogo preciznije, gotovo u metar se precizno stave na papir, a to je razmjer da može lijepo da se čita. Na kartu se ucrta takmičarska staza, zatim se stavljaju kontrolne tačke po terenu, a takmičari moraju naći te tačke, slično kao kros trka ali pobjednik je taj koji dobro prođe stazu i da najbolje vrijeme. Ovo je jedan od njaboljih sportova na svijetu jer sve se dešava u otvorenom prostoru, takmičari imaju direktan kontakt sa prirodom, pa to je nešto najljepše", kaže Valentin.

Poznati bugarski kartografi ističu da Goražde ima odličan teren za orjentiring.

"Mi smo prvi put ovdje, a teren je odličan za takmičenje koje se zove sprint trka, pobjednik to mora proći za 12 do 15 minuta. Osim toga plan nam je da napravimo kartu za lokalitet Rude glave gdje je potrebna prava orjentacija i to će također biti veoma zahtjevan posao. Teren smo pregledali na satelitu, uglavnom uspjet ćemo napraviti kartu ovdje er smo dobili odličnu podlogu a ako nam ostane vremena možemo i na Baščaršiju u Sarajevo", kaže Grakolf.

Riječ je o veoma preciznom i zahtjevnom poslu na koji su se iz Orjentiring saveza BIH odlučili vodeći se iskustvima iz Bugarske s čijim savezom imaju odličnu dugogodišnju saradnju.

"Kod nas je to stručan rad, moj kolega iz tima samo se time bavi a ja lično imam preko sto karata urađenih u više evropskih zemalja", dodaje ovaj kartograf.

Priroda u Goraždu i okolini izvrsna je za orjentiring koji bi uskoro i ovdje trebao postati pravi hit posebno kod mladih.

"Ključna stvar je naći dobar teren a to su naši prijatelji uspjeli. Potom se prolazi kroz teren i okruži se mjesto gdje će biti karta, uzima se potom osnova, može to biti i satelitski snimak ili stara karta, zatim se georeferira, stavlja se na tablet i kreće terenski rad. To je tek pola posla, ostalo je dotjerivanje, bojenje karte, natpisi, za takmičare to je pismo koje čitaju u orjentiringu", pojašnjava kartograf.

Bugarski kartografi imaju odličan rejting, a pozivi za izradu karata stižu sa svih strana. Valentin za Klix.ba kaže da mu je zadovoljstvo raditi u BIH jer prijateljstvo dva saveza traje dugo godina a edukacije su uvijek dobro došle. Profesor sa Univerziteta u Sofiji smatra da je ovakva vrsta edukacije odlična za mlade te da bi naredni korak trebao biti seminar za nastavnike fizičke kulture koji bi ukoliko ih zanimaju ove teme mogli dobar dio znanja prenijeti generacijama koje uče.

Ideja je takođe da se u Goraždu u vrijeme festivala prijateljstva održi međunarodno takmičenje u orjentiringu koje bi okupilo takmičare iz nekoliko zemalja, posebno iz susjedstva. Podršku za ovakvu ideju već je dalo i kantonalno ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

"Ne znam kako se to desilo ali desilo se i mi imamo oko 4000 takmičara, na naša takmičenja dođe oko 500 do 900 ljudi na jednom takmičenju. Inače to je dobro, Evropa prepoznaje te projekte i pruža se mogućnost da se finansira to. Ovo je korisno jer karta je karta kako god se koristi, to je jako važna edukacija", ističe Valentin koji osim što izrađuje vrhunske topografske karte govori i nekoliko jezika, uključujući i naš.

"Imali smo klub u blizini granice sa bivšom Jugoslavijom i ti prijateljski odnosi posebno sa klubom iz Smederevske palanke su bili izuzetni. Uostalom čovjek mora da zna jezike, to je dobro, što da ne", kaže Valentin.