sport
22

Bojan Križaj za Klix.ba: Divio sam se Zmajevima u kvalifikacijama za Mundijal

Razgovarao: Edin Isanović
Bojan Križaj na Jahorini
Bojan Križaj na Jahorini
Bojan Križaj, slovenski skijaš i bivši jugoslavenski reprezentativac u alpskom skijanju, boravio je ovih dana na olimpijskoj planini Jahorini. Iskoristili smo priliku da razgovaramo s njim.

Čovjek koji je ostao zapamćen kao jedan od najboljih skijaša u tehničkim disciplinama u '80-im godinama, gdje je ostvario 8 osam pobjeda u Svjetskom kupu, za Klix.ba je govorio o trenutnim aktivnostima, BiH, Jahorini, Olimpijskim igrama 1984. godine i bh. sportu uopšte.

Nekada sjajnom skijašu pripala je čast da jedna od olimpijskih staza na Jahorini dobije naziv “Bojan Križaj”. Također, dobio je priznanje kao specijalni gost hotela Vučko.

"Ja sam se rodio sa tim Vučkom. Naravno, pomažem svojom inercijom. Želim da se kompletna Jahorina još više modernizuje. Bio smo nekoliko puta sa ljudima iz Vlade RS. Dovodio sam ljude koji su eksperti u svjetskom biznisu. Najviše iz Austrije, a to su osobe koje imaju iskustva sa SKI centrima“, kazao je Križaj.

Naglašava kako se uvijek veseli dolasku u našu zemlju.

"Ja sam dio tog prostora. Moje emocije su vezane, kako sportski, tako i poslovno, na ovaj region. U međuvremenu bilo je i nekoliko godina pauze. No, ta jugonostalgija pobuđuje neke emocije. Uvijek kada sam tu, lijepo mi je".

Sa posebnim akcentom je govorio o Olimpijskim igrama koje su 1984. godine održane u Sarajevu.

"Pamtim da nisam bio u super formi i to se odrazilo na rezultate. Sve u svemu, kao ekipa smo postigli odličan rezultat sa medaljom Jure Franka. Sa Borisom Strelom bili smo u vrhu, ja sam bio sedmi u slalomu, deveti u veleslalomu. To je bio ekipni uspjeh za divljenje. No, ja nisam bio zadovoljan. Težio sam da osvojim medalju, ali nije išlo. Olimpijske igre kod kuće uvijek su san nekog sportaša. Nama se desilo da smo uživali kući sa simpatijama svih gledatelja. Bilo ih je puno koji su nas bodrili. Bilo je divno tih dana".

Upoznat je kako će Sarajevo i Istočno Sarajevo 2017. godine biti domaćin Zimske olimpijade mladih.

"Mislim da treba napraviti bolju infrastrukturu. Inače, Sarajevo ima veliki potencijal. Jahorina i ostale planine imaju sjajne preduslove. Također, nema puno gradova i planina u svijetu koji se mogu ponositi održanom olimpijadom. Tu je bio i Svjetski kup 1987. godine gdje sam možda postigao i najveći uspjeh. Dakako, sa nekom novom inicijativom, novim elanom, snagom i novcem definitivno bi se mogle modernizovati ova i ostale planine kako bi konkurirale, barem na ovom prostoru, svim centrima", dodaje naš sagovornik.

Otkrio je i koji posao trenutno radi.

"Uvučen sam u energetiku, bavim se zelenom energijom. To je dosta težak posao. Pa i tu na Jahorini sa Vučkom imamo planove da se promijeni energent kao takav. Da to bude u smislu ekologije na nivou. Želimo to napraviti uskoro".

Na kraju je govorio o sportu u BiH općenito, posebno se fokusirao na nogometnu reprezentaciju naše zemlje.

"Vjerujete da imam dosta prijatelja i u drugim sportovima. Bio sam sa Ivicom Osimom. Baš sam se radovao kada smo se sreli. Često smo se viđali kada je bio u Gracu. Inače, divio sam se nogometnoj reprezentaciji BiH u kvalifikacijama za SP. Mogu samo reći da je to bila fenomenalna reprezentacija koja je posustala kada je ostvarila san, kada se plasirala na Mundijal. No, vjerujem da kvalitet još uvijek postoji i da ćemo još puno čuti o toj fenomenalnoj reprezentaciji. Uz to ima dobrih skijaša. Samo treba bolja infrastruktura da se to pokaže".