Detaljan plan
35

Poznate mjere koje će se morati poštovati u vrtićima u Republici Srpskoj

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U svrhu popuštanja mjera koje su na snazi kako bi se smanjilo širenje koronavirusa neophodna je primjena posebnih mjera u vrtićima u Republici Srpskoj kako bi se djelatnosti i privredni subjekti vratili u funkciju i bili na usluzi građanima.

Kako prenosi portal ATV, prije početka rada neophodno je, između ostalog, izvršiti čišćenje i dezinfekciju kompletnog prostora, površine, igračaka, kreveta, a da se prilikom dolaska svako jutro vrši trijaža djece vezano za respiratorne simptome bolesti i mjerenje temperature koje će izvršiti zaposleni vaspitači.

Dalje je navedeno da se djeca s respiratornim simptomima ili ukoliko ih neko od članova ima neće primati u vrtić dok ne ozdrave.

Na ulazu u vrtić će morati stajati kutija s dezinfekionim sredstvom označena za dezinfekciju ovuće pri ulasku u vrtić. Osim toga vršit će se obavezna dezinfekcija vrata, šteka, podova i sanitarnih čvorova dva puta dnevno po potrebi i češće.

Zaposleno osoblje, uključujući i ono za pripremu i podjelu obroka, treba koristiti ličnu zaštitnu opremu (radna uniforma, maska, rukavice) uz redovno provođenje mjera respiratorne, lične i kolektivne higijene.

Zaposleni će stavljati maske nakon ulaska u vrtić, a rukavice nakon pranja ruku kod dolaska u ovu ustanovu. Nakon što se skinu iste se ne smiju koristiti ponovo, a upotreba maske i rukavica ima svoju upotrebu tri do četiri sata nakon čega ih je bitno skinuti i odložiti u namjenske kese postavljene u kante s poklopcem koje će biti izvan doticaja djece i obilježene za tu namjenu. Ukoliko dođe do oštećenja ili onečišćenja maske i rukavica, bitno ih je odmah zamijeniti.

Pranje ruku djece bit će organizovano na svakih sat, po potrebi i češće, a odmah po njihovom dolasku u vrtiće, smještati ih po sobama i grupama uz moguće razrjeđenje smještaja i maksimalan boravak 10 djece u jednoj grupi.

Igre i rad s djecom se trebaju organizovati u manjim grupama i sa što većim boravkom izvan vrtića, u dvorištu.

Bit će na snazi i poštivanje mjera socijalne distance roditelja i zaposlenih pri dolasku i odlasku djece, te obavezna upotreba maski i rukavica i kod jednih i drugih i po dolasku i odlasku.

Navedeno je i to da će se morati pooštriti mjere u procesu pripreme, transporta i podjele hrane uz pojačan inspekcijski nadzor.

Vrtići u RS-u s radom počinju 11. maja.