Formiranje vlasti
309

Poznata imena kandidata za mandatara Vlade ZDK, Senaid Begić favorit

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Uskoro bi u Zeničko-dobojskom kantonu trebala biti formirana vlada i izabran mandatar. Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, zajednički mandatar građanskog bloka, koji čine SDP, DF i NS, u ZDK bit će Senaid Begić.

Uz Begića će za funkciju mandatara povjerenje tražiti i Amra Mehmedić koju su ranije predložili u ime Nezavisnog bloka, a koji je ujedno ostao bez dva zastupnika u Skupštini ZDK.

Kako Klix.ba saznaje Omer Škaljo i Nusret Imamović u Skupštini ZDK nastupat će kao nezavisni kandidati, a ne kao članovi Nezavisnog bloka.

Konkretni razlozi takvog nastupa u Skupštini ZDK još nisu poznati, ali i dalje će biti zastupnici koji čine većinu u Skupštini ZDK.

Begić zbog broja zastupnika građanskog bloka u Skupštini ZDK, ali i političkog iskustva i djelovanja, ima najviše šanse da bude izabran za funkciju premijera Zeničko-dobojskog kantona.

Druga sjednica Skupštine ZDK zakazana je za četvrtak 20. decembar s dnevnim redom od šest tačaka, a izbor premijera ZDK trebao bi biti obavljen u petak.