Sarajevo
197

Poznat identitet zločinca i žrtve, policija pregleda ubicin stan ispred kojeg su se okupili građani

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kao i pripadnici Specijalne policijske jedinice nalaze se u kući u kojoj je živio ubica, koji je danas usmrtio svoju partnerku na Alipašinom Polju u Sarajevu.

Ubistvo se dogodilo prije 15:00 sati, u stanu u kojem je žrtva živjela, u ulici Bosanska na Alipašinom Polju. Ubijena je žena i majka Emira Maslan iz Goražda (1992).

Ubica Anel Bećirović (1989) je nakon teškog zločina koji je počinio, pobjegao u svoj stan u Hrasnom, gdje se zabarikadirao zajedno sa njihovim četverogodišnjim sinom. Specijalna policija je opkolila stan u kojem se nalazio i pregovarala s njim kako bi se predao i pustio dijete. Oko 20:10 sati, oni su upali i spasili dijete.

Policija je još na terenu ispred njegovog stana, a okupio se i veliki broj građana. Iz njegovog stana je iznesen određeni dokazni materijal, a ubica je također priveden u policiju.

Žrtva i zločinac su bili u partnerskom odnosu, no nije jasno da li su se rastavili s obzirom na to da su živjeli odvojeno. Ovaj slučaj dodatno opravdava zahtjeve za izmjenama Krivičnog zakona prema kojima bi se femicid tretirao kao posebno krivično djelo. Redakcija portala Klix.ba suosjeća sa porodicom žrtve.

Iako je bh. društvo potreseno zbog niza femicida u posljednje vrijeme, a posebno femicida u Gradačcu koje je prenošeno putem Instagrama, gdje su organizovani protesti u brojnim bh. gradovima, vlasti na svim nivoima još se nisu sjetile da uvedu adekvatne mjere kako bi prevenirali femicid.

Brojna udruženja upozoravaju na neadekvatan odnos države i pravosudnih institucija prema ženama žrtvama nasilja, a taj odnos najbolje je opisan kroz slučaj Alme Kadić koja je prema riječima njene majke, prije nego što je ubijena, od bivšeg partnera dobila više od 2.000 prijetećih poruka.