Saznaje Klix.ba
137

Poznat identitet jednog od uhapšenih u akciji Farmer, prodavali doniranu mehanizaciju

Piše: M. D.
Husejin Selimović (Foto: Klix.ba)
Husejin Selimović (Foto: Klix.ba)
Husejin Selimović, predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljopoprivrednika (SLUP) Unsko-sanskog kantona sa sjedištem u Sanskom Mostu jedan je od osam uhapšenih u zajedničkoj operativnoj akciji "Farmer", saznaje Klix.ba.

Akciju su sproveli policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Selimović je, prema informacijama iz policijskih izvora, uhapšen u porodičnoj kući u Kijevu kod Sanskog Mosta.

On je višegodišnji predsjednik lokalnog i kantonalnog udruženja krajiških farmera i voditelj i učesnik brojnih aktivnosti ovih udruženja kako na području Unsko-sanskog kantona, tako i na području cijele Federacije BiH.

U javnim istupima Selimović se zalagao za poboljšanje stanja u federalnom i bh. agraru, učestvovao sa farmerima u blokadama graničnih prijelaza, a u mandatu ministra poljoprivrede Jerka Ivankovića Lijanovića uputio je krivičnu prijavu protiv njega i pozivao ga da da ostavku.

Poslove predsjednika SLUP-a Selimović obavlja kao profesionalno lice.

Uhapšeni u akciji Farmer se terete da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih lica, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je donirala NR Kine Bosni i Hercegovini u vrijednosti preko 1.000.000,00 KM, a koja je bila namjenjena za korisnike iz F BiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju sticanja protupravne imovinske koristi.