Sastanak u Maglaju
0

Pozivi sveštenicima na prelazak u islam su nedopustivi

SRNA
Maglaj
Maglaj
Pozivanje župnika, sveštenika, katoličkih i pravoslavnih vjernika na bilo kakve skupove i tribine o preobraćanju na islam ne smije se više nikada desiti u BiH, zaključeno je na sastanku u Maglaju kome su prisustvovali maglajski župnik Jakov Filipović, pravoslavni sveštenik Dalibor Đekić, načelnik opštine Mehmed Mustabašić i predstavnici Islamske zajednice iz ove opštine.

Udruženje "Poziv u raj" posljednjih sedam dana širom BiH održava tribine "Naš put u islam" i dijeli letke katolicima i pravoslavcima s ciljem, kako tvrde, "promocije islama", a u Maglaju su na tribine preobraćenja pozvani i katolički i pravoslavni sveštenici, što je shvaćeno kao teška provokacija s obzirom na to da su u toku pripreme za jedan od najvećih hrišćanskih praznika Uskrs/Vaskrs.

Sveštenik Đekić rekao je da je na vanrednom sastanku sa načelnikom opštine dogovoreno da se ovakve stvari ne smiju ponoviti i da svi rade na smirivanju tenzija koje su se pojavile među žiteljima Maglaja nakon pojave plakata, prenose "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

"Ako poziv koji je upućen meni i župniku nije provokacija, šta je onda? Mi smo se dogovorili da je takve pojave potrebno spriječiti i umiriti građane", naveo je Đekić.

Mustabašić je rekao da opština osuđuje ovaj slučaj i da očekuje od policije da utvrdi ko stoji iz toga i ko je dijelio letke.

"Meni je žao što se to desilo u Maglaju, gdje svi stanovnici žive u velikoj međusobnoj toleranciji, i vjerskoj, i kulturnoj, i nacionalnoj. Ne znam ko stoji iza ovog poziva, ali to je sigurno nešto što je uvezeno u Maglaj i što nije domaće", upozorio je Mustabašić.

On je naveo da je dobio pismo od vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija u kome traži da se ovo pod hitno ispita, ali da je on već prije toga, čim su se pojavili plakati, zatražio od policije hitnu istragu.
Danial Karabegović, predstavnik Udruženja "Poziv u raj", kaže da mu nije jasno zbog čega se sad "digla frka" jer je tribina već održana, a leci podijeljeni prije 15 dana.

"Mi nemamo ništa ni protiv sveštenika ni protiv župnika, mi smo dijelili letke i oni su vjerovatno i dobili te letke. Mi nikoga ne prisiljavamo da pristupi islamu, već samo promovišemo islam po BiH", naveo  je Karabegović.

Ova tribina je održana prošle nedjelje i u Zenici, a za razliku od Maglaja, upućivanja poziva hrišćanima i sveštenstvu nije bilo.