"Poziv u raj"
0

VIDEO / Nijemac i Grk širom BiH pozivaju na radikalni islam

Sarajevo-x.com
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Organizacija "Poziv u raj" u posljednjih pet dana u pojedinim gradovima Federacije BiH održala je tribine pod nazivom "Prelasci nemuslimana na islam". Na plakatima, koji su oblijepljeni u Bihaću, Sanskom Mostu, Maglaju, Zenici, Sarajevu, Travniku, Tuzli i Tešnju, pozivaju se građani da prisustvuju tribini čiji su predavači Grk i Nijemac koji su prešli na islam, javlja Radio Slobodna Evropa.

Uoči tribine u Maglaju, poziv je stigao i u sanduče za poštu katoličke crkve, što ocjenjuju kao provokaciju i na što su upozorili i maglajskog načelnika. Istovremeno, u Rijasetu Islamske zajednice u BiH kažu da ništa ne znaju o ovoj organizaciji.

Nijemac Sven Lau i Grk Efstatioss Tsionis, koji su prešli na islam, na tribinama pozivaju muslimane koji nisu vjernici da se okrenu islamu. Njih dvojica, što se jasno vidi na video zapisima, kritikuju muslimane koji ne poštuju islam i poučavaju ih na koji način to trebaju raditi. Na tribini u Bihaću prepunoj sali obratio se Efstatioss Tsionis, koji se predstavio kao Abu Alija.

Poziv u sandučetu katoličke crkve

"Kad pogledamo danas muslimane - da 60 posto muslimana ne klanja, 70 posto sestara nije pokriveno, možda čak i 90 posto muslimana pije alkohol, onda znate o čemu govorim. Za ovih sedam godina koliko sam musliman, morao sam neprestano gledati kako muslimani gaze po onome što imaju kod sebe".

U Maglaju, gdje je poziv stigao i u sanduče za poštu katoličke crkve, tri letka za tribinu su lično predana i tamošnjoj časnoj sestri.

Jakov Filipović, župnik župe svetog Leopolda Mandića, kaže da ne zna šta je pozadina cijelog slučaja, koji je kod Hrvata u tom gradu izazvao nelagodu.

"Dobro je da su mediji progovorili o ovome. Toga ovdje ima i nadležni se trebaju pobrnuti kako se to ne bi dešavalo", rekao je Filipović.

Letak je na vrata donesen i pravoslavnom svešteniku u Maglaju Daliboru Đekiću. On kaže da već desetu godinu službuje u tom gradu i da nijednim svojim gestom nikoga nije povrijedio da bi mu se leci sa takvim sadržajem upućivali.

„To daje jednu ružnu poruku meni kao predstavniku i mom narodu. Ja sam svjestan da iza ovoga ne stoje obični ljudi, Bošnjaci koji vijekovima žive zajedno sa Srbima na ovim prostorima. Čak se i oni, svi ti moji poznanici i moje komšije, kad su za to čuli zgražavaju na ovo", rekao je on.

Ko finansira organizaciju?

Maglajski načelnik Mehmed Mustabašić navodi da o cijelom slučaju ništa nije znao, a na pitanje kako je moguće da u gradu sa nekoliko hiljada stanovnika svi znaju nešto o tribini, a prvi čovjek grada ništa, odgovara:

"Niti je poziv došao na bilo kojeg uposlenika Općine Maglaj, niti smo mi to znali".

Plakati i leci koji su odštampani u povodu organiziranja tribina u spomenutim gradovima su od najkvalitetnijeg papira, a i za mjesta na kojima se održavaju su izdvojena veća materijalna sredstva.

Tako je u Zenici održan u Domu penzionera, u Travniku u Domu Armije, a u Tuzli je zakupljena Kristalna sala Hotela "Tuzla". Zbog toga se nameće pitanje ko finansira organizaciju "Poziv u raj" i ko je sarađivao sa njima s obzirom na veliku posjećenost.

Simptomatično je da se, primjerice, na tribini u Sanskom Mostu pojavljuje kao domaćin tamošnji predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mirsad efendija Spahić, iako u Rijasetu IZ kažu da ništa ne znaju o organizaciji "Poziv u raj".

Na oficijelnoj web stranici "Poziv u raj" se navodi da se radi o međunarodnoj organizaciji čije je djelovanje usmjereno ka pozivanju čovječanstva u jedinu istinsku vjeru - islam. Sjedište organizacije je u Tuzli.

Iako u telefonskom razgovoru nisu željeli da se predstave, niti da kažu bilo šta o organizaciji, tekstovi i video zapisi potvrđuju da se radi o vehabijama. Ovaj pokret, koji već godinama nastoji u BiH privući što veći broj mladih u svoje redove, nastoji i da promijeni praktikovanje islama kakvo je u BiH.

Eventualni ekscesi nisu isključeni

"Ja pozivam ljude na dijalog. Nekakvim etiketiranjem i diskriminacijom ili bilo kojim oblikom nasilja ne vjerujem da se može išta postići", kaže nekadašnji pripadnik vehabijskog pokreta Nermin Karačić.

Organizovanje tribina u kojima se građani pozivaju da praktikuju islam nameće pitanja kakvu poruku šalju lokalnoj zajednici, te da li je vehabijski pokret u Bosni i Hercegovini prijetnja učenju islama kakvo se praktikuje u Bosni i Hercegovini.

"Vi imate jednog Grka i jednog Engleza koji će nama ovdje govoriti da li mi radimo dobro ili ne za islam. Ne mislim da je to ozbiljna prijetnja. Tu se radi, ipak, o marginalnim grupama. Ipak, ništa nije isključeno, nije isključeno da se eventualno desi neki eksces", kaže profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Enes Ljevaković

U BiH vehabijske zajednice postoje u Bočinji kod Maglaja i Gornjoj Maoči kod Brčkog. Zajednice su zatvorene prema svemu što dolazi iz vanjskog svijeta i u njima se živi po šerijatskom zakonu.

Zbog toga je početkom februara policija provela akciju u Gornjoj Maoči gdje postoji škola na arapskom jeziku koja djeluje van legalnih domaćih obrazovnih ustanova. U selu je novcem iz Saudijske Arabije i Jordana izgrađena i džamija koja nije pod kontrolom Islamske zajednice u BiH, javio je RFE.