Haris Silajdžić u UN-u
0

FOTO / "Pozivi na secesiju dijela BiH destabilizuju čitavu regiju"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić obratio se učesnicima samita na visokom nivou o Milenijskim razvojnim ciljevima.

Silajdžić je izrazio zahvalnost dr. Aliju Adussalamu Trekiju za njegovo uspješno predsjedavanje Generalnom skupštinom tokom protekle godine, te čestitao Josephu Deissu na izboru za novog predsjednika Generalne skupštine kao i generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Banu Ki-moonu, koji je pozvao svjetske lidere da prisustvuju samitu da bi dali novi zamah naporima za ostvarenje Milenijskih razvojnih ciljeva.

Podsjetio je prisutne da su se, prije deset godina, svjetske vlade dogovorile da će osigurati novu viziju kako bi se promijenila stvarnost, kreirajući ključnu platformu za globalnu saradnju 21. stoljeća. U tom historijskom trenutku, kazao je, usvajanjem Milenijske deklaracije, precizirani su ključni izazovi s kojima se čovječanstvo suočavalo te su definirane konkretne mjere za ocjenu napretka u ostvarivanju međusobno povezanih ciljeva i zadataka, a u pogledu razvoja, upravljanja, mira, sigurnosti i ljudskih prava.

"Danas, ova skupština pruža priliku za odgovor na dva važna pitanja: kako napreduju napori za ostvarivanje obaveza koje smo preuzeli na Milenijskom samitu? Možemo li biti zadovoljni onim što smo postigli? Dosadašnji rezultati se svakako ne trebaju potcjenjivati, no oni su još daleko od zadovoljavajućih", istakao je Silajdžić.

Dodao je da su postignuti rezultati kompromitovani novim izazovima i problemima s kojima su suočeni: ekonomske krize, sukobi, posljedice klimatskih promjena i drugi globalni izazovi.

Govoreći o BiH, Silajdžić je rekao da je ova zemlja u potpunosti predana postizanju Milenijskih razvojnih ciljeva. Kao zemlja koja je nedavno pretrpjela velika ratna razaranja, a nakon toga primila znatnu međunarodnu pomoć za obnovu, BiH, istakao je, sada ulaže značajne napore da bi postigla održivost i vlastitu odgovornost.

"Radeći na prevazilaženju aktuelnih problema i stvaranju uvjeta za poboljšanje društvenih uvjeta, implementiraju se i planiraju razne aktivnosti u BiH. BiH je sačinila svoj nacionalni izvještaj o humanom razvoju u pogledu Milenijskih razvojnih ciljeva, s kvantitativnim procjenama postizanja Milenijskih razvojnih ciljeva do 2015. Također smo izradili okvir za definiranje dugoročnih strateških prioriteta, kao i okvir za usklađivanje Milenijskih razvojnih ciljeva sa socijalnim programima EU", pojasnio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Nacionalni izvještaj BiH o humanom razvoju, dodao je, usmjeren je na prioritete Milenijskih razvojnih ciljeva koji su od velikog značaja za BiH, posebno smanjenje siromaštva, razvoj humanosti i unapređenje pomoći razvoju.

Prisutne je informirao da je BiH 2003. uključila svoje pokazatelje Milenijskih razvojnih ciljeva u svoju prvu srednjoročnu razvojnu strategiju 2004-2007.

"Postizanje Milenijskih razvojnih ciljeva u BiH je, stoga, postalo vitalnim dijelom razvojne strategije i njene implementacije. Konačni izvještaj o implementaciji planiranih mjera u okviru akcionih planova pokazuje da je ostvaren napredak u postizanju Milenijskih razvojnih ciljeva u okviru navedenog srednjoročnog perioda", kazao je.

U tom pogledu, rekao je Silajdžić, BiH je razvila dva strateška dokumenta: BiH 2010-2013. - Razvojna strategija i Strategija za socijalnu uključenost u BiH.

"Ovi dokumenti su sada konačni i čekaju usvajanje. Svrha ovih strategija je omogućiti stabilniju, efikasniju i konkurentniju ekonomiju, smanjiti siromaštvo i postići socijalnu uključenost u BiH kao i njenu integraciju u EU. Obje strategije su izrađene uz puno učešće svih nivoa vlasti, kao i uz učešće sektora civilnog društva. Ciljevi i prioriteti odgovaraju Milenijskim razvojnim ciljevima. Implementacija ovih strategija bit će od velike važnosti za naš budući napredak ka postizanju Milenijskih razvojnih ciljeva", dodao je.

Silajdžić je istakao da je Strategija zapošljavanja BiH 2010-2014. trenutno u fazi razmatranja od javnosti. Također, informirao je učesnike da je BiH usvojila i dokument Državni program za pristojan rad 2008-2010. koji definira niz politika usmjerenih na otklanjanje problema iz oblasti zapošljavanja.

"U pogledu rješavanja društvenih pitanja vezanih za eventualne posljedice reformi u energetskom sektoru, BiH je usvojila Socijalni akcioni plan Memoranduma o razumijevanju u pogledu socijalnih pitanja u kontekstu energetske zajednice. Cilj ovog plana je osigurati zaštitu najranjivijih kategorija naših građana u slučaju povećanja cijene električne energije i pružiti adekvatne mjere za zaštitu i brigu i eventualnom višku radnika u ovom sektoru", kazao je Silajdžić.

Istakao je i da je dokument Politika u oblasti invalidnosti stvorio elementarne uvjete za kreiranje rješenja usmjerenih na osiguranje višeg nivoa socijalne uključenosti za ovu posebno ranjivu grupu te omogućio njihov pristup, između ostalog, tržištu rada.

"Predsjedništvo BiH je usvojilo Odluku o ratifikaciji Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom, dok državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice radi na formiranju vijeća za osobe s invaliditetom. Projekt Jačanje sistema dječije društvene zaštite i socijalne uključenosti trenutno se implementira u BiH. Cilj mu je stvoriti model integrirane dječije socijalne zaštite kroz multisektornu saradnju. Uz pomoć Save Children UK također trenutno implementiramo i projekt 'Standardizacije usluga na polju dječije zaštite'", iznio je u obraćanju Silajdžić.

Ova dva projekta će, pojasnio je, znatno doprinijeti usklađivanju propisa i poboljšanju prakse u oblasti društvene i dječije zaštite.

Na osnovu niza međunarodnih konvencija i deklaracija i Zakona o zaštiti prava osoba koje pripadaju nacionalnim manjinama, usvojenog 2003. na državnom nivou te na osnovu dokumenta 2005-2015. Desetljeće za uključivanje Roma, BiH je, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, razvila Akcioni plan za obrazovne potrebe Roma koji predstavljaju najveću nacionalnu manjinu u BiH.

"Iz različitih razloga, rezultati nisu zadovoljavajući i mnogo se toga još mora učiniti, naročito u oblasti obrazovanja i zapošljavanja Roma", istakao je.

Silajdžić je naglasio da Milenijski razvojni ciljevi reflektiraju suštinu svih aktivnosti kojima su predane UN.

"Stoga je od vitalnog značaja za BiH da održi pozitivan trend koji je postignut u uključenju ovih ciljeva u naše politike i strategije. Odlučni smo da nastavimo da radimo s našim partnerima iz međunarodne zajednice da bismo osnažili lokalnu odgovornost i stimulirali dugoročni razvoj na putu ka punom članstvu u EU. BiH je zemlja bogata ljudskim i prirodnim resursima, posebno vodama, poljoprivrednim resursima i obnovljivim energijama. Još nismo uspjeli u potpunosti realizovati potencijale naše zemlje jer naši nefunkcionalni etno-teritorijalni aranžmani ometaju naše napore i sprječavaju nas da napredujemo željenim tempom", kazao je.

Dodao je da situaciju otežava i eskalacija "otvorenih poziva na secesiju jednog dijela BiH, a što ima destabilizirajući učinak na čitavu regiju.

"Kako bi u potpunosti iskoristili naše potencijale, BiH mora provesti ustavne reforme koje će stvoriti jedinstven ekonomski prostor i učiniti našu vladu funkcionalnom i racionalnom, da bi mogla ispuniti potrebe naših građana. Aktivna podrška međunarodne zajednice BiH u ovom procesu reforme je od suštinske važnosti", istakao je Silajdžić.

Obraćanje je zaključio naglašavanjem neophodnosti poboljšanja kvaliteta pomoći i koordinacije među donatorima, uključujući finansijsku i tehničku pomoć te osiguranja pune podrške organizacija Ujedinjenih nacija kao i osnaživanja partnerstva između javnog i privatnog sektora i građanskog društva.

"Ako se to učini, pun sam nade da ćemo postići Milenijske razvojne ciljeve do 2015", zaključio je Silajdžić.