{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pozivaju se prijatelji istine i pravde u SAD-u da učestvuju u akciji "Dan bijelih traka"

F
7.5.2014. u 09:16
125
9
Pozivaju se prijatelji istine i pravde u SAD-u da učestvuju u akciji "Dan bijelih traka"
125
Pozivaju se prijatelji istine i pravde u SAD-u da učestvuju u akciji "Dan bijelih traka"
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) pozivaju sve prijatelje istine i pravde u Sjevernoj Americi i svijetu da 31. maja učestvuju u akciji "Dan bijelih traka".
Kako se navodi u saopćenju ovih organizacija, KBSA i IGK apeluju na sve američke i kanadske Bošnjake, na sve njihove organizacije i na sve prijatelje istine i pravde da na taj dan nošenjem bijele trake na ruci, ili isticanjem bijele zastave na prozorima simbolično pokažu da svijet još uvijek nije izvukao poruku iz holokausta, dopustivši da se genocid pojavi na tlu Evrope na kraju dvadesetog vijeka.

KBSA i IGK podsjećaju da su 31. maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru putem lokalnog radija naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Nakon toga u Prijedoru je, kako ističu KBSA i IGK, ubijeno 3.173 civila, uključujući 102 djece i 256 žena. U logorima Keraterm, Omarska i Trnopolje je zatočeno 31.000 ljudi i na kraju oko 53.000 opljačkano, poniženo i protjerano. Sva vjerska, kulturna i ekonomska dobra Bošnjaka i Hrvata u općini Prijedor su totalno uništena, dodaju.

"Danas gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i gradska uprava zabranjuju žrtvama agresije i genocida da obilježe stradanje na bilo kojem javnom prostoru u gradu. Općinske vlasti u Prijedoru do današnjeg dana nisu žrtvama ove genocidne kampanje na bilo koji način odali poštu za patnje kroz koje su prošli", potcrtali su KBSA i iGK.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: