Ukorak sa svjetskim trendovima
0

Poziv za prijavu na prvu obuku implementatora energetske efikasnosti

Klix.ba
Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju – Gizorganizira prvi program obuke za mplementatore energetske efikasnosti u okviru projekta 'Obrazovanje odraslih u BiH'.

Obuka ima za cilj povećanje tehničkih sposobnosti postojećeg i budućeg osoblja koje radi u oblasti energetike radi lakšeg prilagođavanja rastućim troškovima energije.

Trodnevna obuka fokusirat će se na razvoj implementatora energetske efikasnosti koji će, pored ostalog, biti zaduženi za poboljšanje energetske efikasnosti na nivou proizvodnih kompanija ili upravnih zgrada institucija u kojima rade.

Obuka je namijenjena slijedećim osobama:

  • Nezaposlenim osobama koje će steći dodatna znanja i vještine i tako povećati šanse za pronalaženje zaposlenja,
  • Zaposlenim osobama koje upravljaju troškovima energije u sklopu svojih radnih mjesta koji će dodatno razviti znanja i vještine o poboljšanju energetske efikasnosti i efektima na poslovanje kompanija u kojima rade,
  • Zaposlenim osobama koje su odgovorne za korištenje i potrošnju energije u poslovnim zgradama i objektima javnih ustanova i državnih institucija, i
  • Svim zainteresiranim osobama čije su poslovne aktivnosti u domenu korištenja/upravljanja energijom i energetskom efikašnošću.

Nakon trodnevnog programa, učesnici će steći slijedeća znanja:

  • Razumjevanje osnovnih elemenata energetske efikasnosti i razloga za njihovo uvođenje,
  • Kako napraviti i ostvariti plan uštede energije na nivou kompanije,
  • Kako definisati listu prioritetnih aktivnosti za povećanje efikasnosti i smanjenje potrošnje energije u kompaniji,
  • Kako praktično provesti ‘walk-through’ (opći) energetski audit, odnosno procjenu energetske efikasnosti, u kompaniji ili instituciji,
  • Kako mjere energetske efikasnosti mogu ostvariti uštede energije, smanjiti CO2 emisije, povećati znanje i stvoriti nova radna mjesta.

Obuka će se održati u Sarajevu tokom prve polovine decembra i u cijelosti je besplatna jer troškove snosi Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ.

Broj mjesta za polaznike je ograničen. Po uspješnom završetku obuke učesnici dobijaju certifkat.

Više informacija na www.energis.ba.