Svetozar Nišić
0

Poziv za osnivanje 'stranke prevarenih građana'

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svetozar Nišić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana za povrat stare devizne štednje građana u Bosni i Hercegovini i dijaspori, sa sjedištem u Banjoj Luci, pozvao je na današnjoj skupštini te asocijacije održanoj u Sarajevu sve štediše i druge pojedince da osnuju 'stranku prevarenih građana' koja bi učestvovala na narednim izborima u BiH.

Prema riječima drugih moderatora ovog skupa, na čelu buduće stranke bio bi Nišić, a među njenim brojnim ciljevima bila bi borba za zaštitu neotuđivog prava građana na vlastitu imovinu, pa stoga i na pravičan povrat prijeratne devizne štednje.

Svetozar Nišić je ustvrdio da Udruženje raspolaže s 30.000 potpisa pojedinaca saglasnih za njeno osnivanje.

Poziv za formiranje 'stranke prevarenih građana' uslijedio je na kraju današnjeg skupa koji je protekao u tvrdnjama da se neće odustati od borbe za pravičan povrat prijeratne devizne štednje građanima Bosne i Hercegovine čiji su ulozi položeni u Privrednoj banci i Jugobanci, Ljubljanskoj i beogradskoj Invest banci.

Nišić i ostali članovi Udruženja, nezadovoljni odnosom vlasti Bosne i Hercegovine prema problemu (ne)vraćanja ovih deviznih uloga, pozvao je štediše da se ne odazivaju pozivu vlasti za verificiranje njihove ušteđevine. Time bi, tvrdi on, vlasnici bili prevareni za stvarni iznos potraživanja i dobili bi u gotovini samo manji dio, a veći u formi obveznica čija bi sudbina na berzanskom tržištu bila neizvjesna.

Ako se i odazovu iz kakve nužde na ovaj poziv vlasti s ciljem da dobiju natrag koliko-toliko od svojih uloga, štediše treba da insistiraju i na verificiranju pripadajućih odnosno zateznih kamata, sugerira Nišić.

On poziva da aplikacije s podacima o svojim računima te o svim detaljima u vezi s tim štediše radije šalju Udruženju kako bi Evropski sud za ljudska prava u Strazburu imao stvarni uvid o broju prevarenih štediša i o drugim detaljima o ulozima.

Nišić tvrdi da prevareni građani imaju podršku ombudsmena BiH i najavljuje prigovor Udruženja na presudu strazburškog suda koja se odnosi samo na štednju građana BiH u domicilnim bankama, a ne i u Ljubljanskoj odnosno beogradskoj Invest banci. Ta presuda je, kako tvrdi Nišić, zasnovana na prevari tužene strane.

On ističe da će dosljedno istrajati u borbi za pravednu sudsku odluku na osnovu koje će prevareni građani dobiti natrag svoja potraživanja, i to s pripadajućim kamatama.