Duška Jurišić UO RTV FBiH
0

Poziv na izvršenje sudske odluke

FENA
Duška Jurišić
Duška Jurišić
Uposlenica RTV FBiH Duška Jurišić uputila je danas otvoreno pismo Upravnom odboru RTV FBiH u kojem ih poziva da izvrše sudsku odluku i postupe u skladu s preporukama Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH.

Jurišić u pismu podsjeća da je "14. januara ove godine Općinski sud u Sarajevu donio rješenje o mjeri osiguranja, kojom se nalaže da me se odmah vrati na mjesto urednika Informativnog programa Federalne televizije.

Također, Općinski sud u Sarajevu je 17. januara donio zaključak, kojim se određuje provođenje mjere osiguranja. Od tada je prošlo skoro mjesec dana, a odluka Suda, mada žalba ne zadržava izvršenje, nije provedena“, stoji u pismu.

Jurišić također podsjeća da je 2. februara Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH dala preporuku, kojom se traži izvršenje pomenute sudske odluke, te konstatuje da je izvršena diskriminacija.

„Također, 27. decembra ste usvojili izmjene Statuta i novi Pravilnik o unutarnjoj organizacionoj strukturi, te je na taj način ukinuto radno mjesto urednika Informativnog programa Federalne televizije, mada ste bili svjesni da je Općinski sud u Sarajevu 15. decembra donio rješenje o privremenoj mjeri osiguranja, a 8. novembra prvostepenu presudu kojom se nalaže moj povratak na radno mjesto urednika Informativnog programa FTV-a“, navodi Jurišić.

„Odluku o izmjenama Statuta počeli ste provoditi, a da pri tom izmijenjeni Statut nije potvrdio Federalni parlament u skladu sa Zakonom o RTV FBiH“, ističe Jurišić.

Ona u pismu dodaje da su neizvršenje sudske odluke, protivzakonito ukidanje radnog mjesta urednika Informativnog programa, diskriminacija, objavljivanje netačnih informacija u programu FTV-a (saopštenje Saveza za bolju budućnost od 8. februara 2011.) i izostanak reakcije na iste, potpuno neprihvatljivi i zaslužuju svaku osudu, pogotovo što je riječ o RTV Federacije BiH, koja je godinama svoj imidž i kredibilitet gradila na ukazivanju na nezakonitosti i nepoštivanje ljudskih prava u BiH.

„Vaše odluke i akti menadžmenta mogu biti poticaj za haos, jer kršenjem ljudskih prava i elementarnih principa vladavine prava, šaljete negativnu poruku i otvarate prostor svima ostalima za nepoštivanje sudskih odluka, druge nezakonite radnje i kršenje ljudskih prava“, ističe Jurišić u pismu upućenom Upravnom odboru RTV FBiH.