Sud donio mjeru osiguranja
0

Duška Jurišić se vraća na posao, FTV ukida Informativni program

Piše: Tatjana Sekulić
Duška Jurišić
Duška Jurišić
Općinski sud u Sarajevu naložio je menadžmentu RTV Federacije da Dušku Jurišić odmah vrati na mjesto odgovorne urednice Informativnog programa. U obrazloženju svoje odluke Sud navodi kako je nakon donošenja odluke o razrješenju na mjesto urednika IP-a postavljena druga osoba, te da je u toku decembra 2010. sačinjen nacrt Pravilnika o unutrašnjoj organizacionoj strukturi RTV FBiH, i da zbog toga postoji opasnost da bi protivnik osiguranja, generalni direktor FTV-a Džemal Šabić, mogao otežati ostvarivanje prava Duške Jurišić da se vrati na radno mjesto odgovorne urednice.

U Prijedlogu unutrašnje organizacije RTV FBiH navodi se da dosadašnji Informativni program prestaje postojati, a ostali dosadašnji programi se transformišu u redakcije i to u redakciju Zabavnog programa, Dokumentarnog programa i Programa za djecu i mlade.

Pravilnik o izmjeni organizacione strukture javnog RTV servisa Federacije BiH već je na snazi, kako saznaje Sarajevo-x.com, jer su nekim uposlenicima ponuđeni novi ugovori o radu u skladu s novim pravilnikom.

Reorganizacija protivna zakonu?!

Reorganizacija se može izvršiti samo uz konsultacije sa Vijećem uposlenika, odnosno sindikatom, a zvaničan stav sindikata još uvijek nije poznat. Također, da bi se provodio pravilnik neophodna je promjena Statuta, što se u skladu sa Zakonom o javnom servisu RTV FBiH ne može učiniti bez potvrde Parlamenta Federacije BiH.

“Ako u Nacrt pravilnika, bez obzira što je riječ o radnom materijalu, unesete konstataciju da Informativni program prestaje egzistirati, onda bi to trebalo da bude znak za uzbunu ne samo za najmanje 70 uposlenika Informativnog programa, nego i za sindikat, te za Federalni parlament kao osnivača RTV FBiH, u smislu da li će prava uposlenika biti zaštićena, te da li će RTV FBiH biti u mogućnosti da ispunjava zakonom predviđene obaveze informisanja javnosti. Ovo je primjer bez presedana da bilo koja televizija, a posebno javni servis, ima redakcije zabavnog, dječijeg i omladinskog, te dokumentarnog programa, a nema Informativnog programa. Nisam sigurna da su i uposlenici RTV FBiH upoznati kakve posljedice ovog pravnog akta mogu biti”, rekla je Duška Jurišić za Sarajevo-x.com

Javni servis šuti

Podsjetimo, prvostepenom presudom Općinski sud u Sarajevu u novembru prošle godine naložio je da se Duška Jurišić vrati na posao, no RTV FBiH je uložila žalbu na tu odluku.

Mjera osiguranja, koju je sud ovih dana donio, izvršno je sudsko rješenje, odnosno žalba RTVFBiH ne zadržava izvršenje. Sud je po službenoj dužnosti dostavio rješenje o određivanju mjere osiguranja za Dušku Jurišić Izvršnom odjeljenju Općinskog suda u Sarajevu radi prinudnog provođenja odluke. Neizvršavanje sudskih odluka u skladu s Krivičnim zakonom FBiH je krivično djelo.

Duška Jurišić sutra na FTV-u

Nismo uspjeli kontaktirati nikoga od nadležnih u Javnom RTV servisu Federacije. U pres-službi FTV-a istakli su da će kontaktirati portal Sarajevo-x.com ukoliko odluče da se očituju, no do trenutka objave teksta to nisu učinili.

Da li će menadžment javnog RTV servisa Federacije ispoštovati izvršno sudsko rješenje znat ćemo već u srijedu kada se, kako saznajemo, Duška Jurišić vraća na posao.