Ključ u HDZ-u
5

Poziv na deblokadu: Je li Čović najavio usvajanje odluke o privremenom finansiranju

S. H.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Hrvatski narodni sabor, koji de facto kontroliše predsjednik HDZ-a Dragan Čović, oglasio se saopćenjem i pozvao članove Vijeća ministara na donošenje Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH.

Ovakav poziv HNS-a, odnosno Čovića, može se tumačiti kao najava usvajanja odluke o privremenom finansiranju, s obzirom na to da su upravo ministri HDZ-a do sada svojim nedolaskom na već dvije zakazane sjednice blokirali usvajanje takve odluke.

"Iako su ključni politički segmenti u vezi s uspostavom vlasti na državnom nivou te nemogućnost pronalaska političkog kompromisa u formiranju novog Vijeća ministara i dalje na dnevnom redu, usvajanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH mogao bi biti pozitivan pomak prema konačnom usaglašavanju političke agende i stvaranju izvršne vlasti na državnom nivou nakon posljednjih Općih izbora održanih prije gotovo deset mjeseci", naglašava se u pozivu HNS-a.

Današnja sjednica još uvijek aktuelnog Vijeća ministara definitivno se može posmatrati kao svojevrsni test za izazove koji su već odavno morali biti usaglašeni.

"Podržavanje i izglasavanje odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine je upravo test spremnosti da se načelo kompromisa stavi kao ključni faktor za buduće partnere na državnom nivou. Pokušaji manipulacije od pojedinih politika i stvaranja obrnutih teza očigledan su primjer ko zapravo koči procese u radu Parlamentarne skupštine BiH i formiranju novog saziva Vijeća ministara. Konstruktivnost i spremnost na ulaganje zajedničkih napora u prevladavanju ekonomskih, privrednih, sigurnosnih i niza drugih izazova moraju biti temeljne postavke ukoliko doista želimo kreirati evropsku Bosnu i Hercegovinu", navode iz HNS-a.

Hrvatski narodni sabor poziva političke aktere i na dosljednu politiku te poštivanje Ustava i zakona, kao jedini mogući sistem u rješavanju svih nagomilanih problema i kriza u BiH.

Također, HNS poziva Predsjedništvo BiH na hitno usvajanje Nacrta zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH, napominjući kako je nacrt zakona još u januaru uredno dostavljen Predsjedništvu BiH.

"HNS očekuje da će Predsjedništvo BiH, koje po Ustavu službeno predlaže ovaj dokument u Parlamentu, isti usvojiti, te hitno uputiti u parlamentarnu proceduru. I ovom prilikom naglašavamo potrebu za donošenjem cjelovitog budžeta za 2019. godinu pod djelovanjem nove parlamentarne većine. Hrvatski narodni sabor poziva članove Vijeća ministara da izglasavanjem Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH pokažu odgovorno i ozbiljno političko ponašanje. Isto tako, pozivamo i predstavnike druga dva naroda da se u najkraćem roku pristupi formiranju novog Vijeća ministara koje bi konsolidiralo ključne segmente funkcioniranja državnog nivoa vlasti. Upravo na ovakvim primjerima pokazuje se briga za državu, njeno funkcioniranje i vladavinu prava i da takvim primjerom dokažu da Bosna i Hercegovina neće i ne smije biti talac bilo čijih političkih ucjena, kao i obmanjivanja javnosti", zaključeno je iz HNS-a.