BiH
0

Poziv iranskoj vladi da nastavi pomagati povratak u RS

FENA
Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović prenio je danas zamjeniku ministra poljoprivrede Islamske Republike Iran Bajmanu Felsefiju očekivanje da će iranska Vlada i dalje finansijski pomagati povratak na prostor tog bh.entiteta i da će ta pomoć biti intenzivnija i jača u narednom periodu.

Osmanović je tokom razgovora u Banjoj Luci upoznao Felsefija sa položajem bošnjačke povratničke populacije u RS-u i pomoći koju Iranska humanitarna organizacije (BIRDS) pruža kako bi se oni inkorporirali u sve tokove društva tog bh.entiteta.

“Dosadašnje aktivnosti te humanitrane organizacije ogledaju se i u 10 miliona dolara ulaganja na ovim prostorima, prvenstveno u segmentima poljoprivrede, što je naišlo na izuzetno veliki poticaj povratničke populacije da se vraća i obnavlja svoja gazdinstva”, rekao je Osmanović na pres-konferenciji dodajući da je najveći povratak u seoske prostore, zbog čega je pomoć “BIRDSA” dobro došla.

U proteklih deset godina ova humanitarna organizacija prisutna je na prostoru cijele RS, od istočnog dijela Srebrenice, Bratunca, Zvornika, učestvovala je u izgradnji infrastrukturnih i vjerskih objekata, a prisutna je, također, i na banjalučkoj regiji, Banjoj Luci, te u Bosanskom Novom, gdje je nedavno otvoren i jedan pogon za sušenje.

Zamjenik ministra poljoprivrede Islamske Republike Iran smatra da je do sada realizirano dosta dobrih projekata na jačanju povratka u RS.

“Vaša država prošla je kroz težak period i trenutno je u situaciji da se obnavlja i gradi, a mi se nadamo da su bolji dani pred BiH”, rekao je Felsefi.

On je izrazio zadovoljstvo što i predstavnici vlasti, posebno Osmanović, pružaju podršku u projektima koje realizira humanitarna organizacija “BIRDS”.

“Naše je mišljenje da povratnici svoje aktivnosti moraju usmjeriti u oblast poljoprivrede i sve aktivnosti naše humanitrane organizacije usmjerene su u jačanje ovog sektora kako bi povratnici uspjeli poboljšati svoju situaciju i tako imati bolje sutra”, zaključio je zamjenik ministra poljoprivrede Islamske Republike Iran.

Na sastanku je razgovarano i o spremnosti Islamske Republike Irana da razmijeni iskustva sa BiH u oblasti poljoprivrede.