|

Poziv Inzku da se uključi u rješavanje problema naziva spornih ulica u Mostaru

Poziv Inzku da se uključi u rješavanje problema naziva spornih ulica u Mostaru
25
Piše: R. D.
21.3.2019. u 11:38
22
komentara
25

dijeljenja
Poziv Inzku da se uključi u rješavanje problema naziva spornih ulica u Mostaru Foto: R. D./Klix.ba
U Gradskoj vijećnici Mostara u organizaciji projekta PRO-Budućnost održana je diskusija o inicijativi i peticiji za promjenu naziva spornih ulica u Mostaru.
Uvodna obraćanja imali su Vuk Bačanović, Ivan Šušnjar, Sead Đulić, Ivan Vukoja i Vehid Šehić, diskusiju je moderirao Martin Raguž, a sve je na početku pozdravio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Ljubo Bešlić (Foto: R. D./Klix.ba) Ljubo Bešlić (Foto: R. D./Klix.ba)


Martin Raguž kaže kako je s radošću prihvatio poziv organizatora jer smatra da je dijalog i inkluzivni pristup najbolji način rješavanja i najtežih problema.

Martin Raguž (Foto: R. D./Klix.ba) Martin Raguž (Foto: R. D./Klix.ba)


"Mostar i pored nedostataka institucionalnih kapaciteta pokazuje svoju vitalnost i žilavost, mogućnost da se mir i respekt počnu vraćati u javnu sferu te da mržnju počnemo gurati u prošlost. U nedostatku Gradskog vijeća ostaje mogućnost visokog predstavnika da da mandat gradonačelniku ili nekom drugom ko bi mogao djelovati dok se ne dođe do rješenja izbora", kazao je Raguž.

Vuk Bačanović, jedan od inicijatora, smatra da postoji jednostavno rješenje koje se sastoji u pismu visokog predstavnika koji treba da ovlasti gradonačelnika da svojom odlukom promijeni imena spornih ulica.

"Kad već postoji, kad već prima tolike plate, nek uradi nešto korisno. Peticiju je potpisalo više od hiljadu građana, a zaista postoji konsenzus u gradu da se promijene imena spornih ulica", kazao je Bačanović te naglasio da ova ideja treba da se širi i drugim kontaminiranim područjima.

Sead Đulić, predsjednik mostarskog UABNOR-a, kaže da je teško reći koliko je ideja realna, ali misli da je važno da se šalju poruke da postoji grupa dijametralnih političkih stavova, da se može naći konsenzus o nekim najvećim problemima.

Sead Đulić (Foto: R. D./Klix.ba) Sead Đulić (Foto: R. D./Klix.ba)


"Važno je da je u gradu sazrelo mišljenje da nam takvi nazivi ulica jednostavno ne trebaju, da ne pridonosi prosperitetu grada i ruši međunacionalne odnose", kazao je Đulić.

Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle kaže kako je neprihvatljivo da danas u našem vremenu javni prostor zauzimaju imena osoba koja ni u kojem slučaju ne bi trebalo da imaju svoje mjesto.

Vehid Šehić (Foto: R. D./Klix.ba) Vehid Šehić (Foto: R. D./Klix.ba)


"Ovo je pokušaj da nešto naučimo od Njemačke i Austrije, zemalja koje su prošle katarzu. Zločinačka idelogija nema mjesta na ovim prostorima, a mi želimo da iz ovog grada, koji je simboličan po mnogo čemu, i na ovaj dan proljeća pošaljemo poruku da oni koji podsjećaju na zlo nestanu iz naših glava i javnih prostora", kazao je Šehić.

Poznato je da je Mostar od najranijih dana posljednjeg rata doživio sudbinu promjena imena velike većine svojih ulica, a da neke nose imena ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...