{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Poziv građanima da se prisjete holokausta

F
FENA
26.1.2010. u 11:16
0
6
Poziv građanima da se prisjete holokausta
0
Poziv građanima da se prisjete holokausta
Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva sve građane i institucije na dostojanstveno obilježavanje ovog dana s osnovnim ciljem borbe protiv zaborava miliona nedužnih žrtava, ali i opomene da se zločini nikom više nikada ne dogode.
Ministarstvo podsjeća da je Generalna skupština UN-a na zasjedanju 1. novembra 2005. usvojila Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Za datum obilježavanja, odnosno sjećanja na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada je iz najvećeg nacističkog koncentracionog logora Aušvic oslobođeno 7.500 zatvorenika.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u evropskim zemljama u kojima je tokom drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.

Prema podacima iz različitih izvora, ukupan broj stradalih Jevreja iznosi od najmanje 4.194.000 do 5.820.960, dok se sa svim ostalim narodima, također istrebljivanim, procjenjuje da je u holokaustu nestalo od devet do jedanaest miliona ljudi. Neki izvori tvrde da je u holokaustu živote izgubilo čak 26 miliona ljudi.

-Obilježavanje ovog međunaronog dana prilika je da se, uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtvava, jačaju snage protiv rasističke mržnje koja je dovela do holokausta, a što se upravo postiže konstantnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasitelje i osloboditelje.

Poistovjećivanjem sa žrtvama i očuvanjem uspomene na njih, svijet buduće generacije uči lekcijama iz najtamnijih stranica prošlosti i time neprestano podiže svijest o opasnosti od radikalnih, ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima, savremenih oblika antisemitizma, ksenofobije i svih drugih oblika mržnje, navedeno je u saopćenju Ministarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: