Fadila Memišević
0

"Pozdravljamo Karadžićevo hapšenje"

FENA
Društvo za ugrožene narode pozdravlja hapšenje Radovana Karadžića, koga je Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu optužio za najteži ratni zločin - genocid.

"Za preživjele žrtve genocida, za hiljade onih koji su zbog Karadžićevih granata ostali bez dijelova tijela, za bivše zatočenike logora smrti poput onih u Omarskoj, Trnopolju, Keratermu i Sušici, za žene koje su preživjele masovna silovanja i za više od milion i 200 hiljada prognanih koji se zbog njegove genocidne politike nisu uspjeli vratiti tamo odakle su u stravične zločine protjerani - hapšenje Radovana Karadžića predstavlja olakšanje i nadu da će njegovi zločin biti i sakcioniran", izjavila je Feni predsjednica Društva za ugrožene narode u BiH Fadila Memišević. Ona je naglasila da je Bosni i Hercegovini učinjena nepravda od Zapada, koji ništa nije učinio kako bi zaustavio genocid.

"Zato sada od Zapada očekujemo trijumf pravde tako što će suditi ne samo Radovanu Karadžiću nego i njegovom projektu nastalom na piramidi kostiju ubijenih civila", kazala je Memišević.

Predsjednica Društva za ugrožene narode u BiH poručuje da, bez obzira što se zakasnilo 13 godina, ipak moramo biti optimistični. Naglasila je da "nema potpunog zadovoljenja pravde dok ne bude uhapšen i Ratko Mladić, onaj koji je preko Međunarodnog suda pravde direktno optužen i traži se od Srbije njegovo izručenje".

"Očekujemo da će pod pritiskom međunarodne zajednice i on biti uhapšen, a tako hoću da vjerujem. Već smo skoro svi zaboravili na Karadžića, jer su se svi fokusirali samo na Mladića. Ovo je kao bomba iznenađenja, ali mi pozdravljamo Karadžićevo hapšenje jer je on zbilja inspirator svega a Ratko Mladić je bio onaj direktni izvršitelj", kazala je Memišević.