Hercegovina
18

Požari u okolini Mostara ugašeni ili su pod kontrolom, bolje stanje i u Ljubinju

Piše: R. D.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Stanje na hercegovačkim požarištima danas je osjetno bolje nego jučer, mostarski požari su većinom pogašeni, ostali u HNK su pod kontrolom, požari na dvije lokacije u Ljubinju su ugašeni, a vatrogasci se i dalje bore kod Pustipusa.

Nakon nekoliko dana u kojima su mostarski vatrogasci krajnjim naporima gasili požare na nekoliko velikih lokaliteta, kao i branili kuće i privatnu imovinu, danas je stanje mnogo bolje te su svi vatrogasci povučeni sa terena.

"Možemo reći da je sve pod kontrolom ili da je većina požara ugašena, ali ipak budno pratimo razvoj situacije. Trenutno gori samo oko lokaliteta Golac gdje je teren nepristupačan, a nema ozbiljne mogućnosti širenja požara", kazali su nam u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Mostar.

Teže je stanje u Ljubinju, ali je i tu napravljen određeni pomak, kazao nam je Miodrag Ilić, starješina ljubinjskih vatrogasaca.

"Aktivirao se požar u selu Mrkalji kojeg pokušavamo ponovo staviti pod kontrolu, a i dalje gori kod Pustipusa gdje se brojne snage bore da ga stave pod kontrolu. Požari kod Bančića i Mišljena su ugašeni", kazao nam je Ilić.

Pero Pavlović, glasnogovornik Operativnog centra Civilne zaštite HNK kazao nam je da su požari na području Jablanice, Čitluka i Stoca stavljeni pod kontrolu, odnosno da je stanje osjetno bolje nego jučer. Problem i dalje predstavlja pojačan vjetar, koji zna aktivirati neki već ugašeni lokalitet.