BiH
0

Požar na Treskavici još aktivan, potrebno angažiranje helikoptera OSBiH

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na osnovu zahtjeva Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Ministarstvo sigurnosti BiH je putem Operativno-komunikacijskog centra provelo aktivnosti i zatražilo angažiranje helikoptera Oružanih snaga radi gašenja još aktivnog požara na području Treskavice.

"Pošto je zahtjev došao sinoć, procedura u Oružanim snagama, odnosno Ministarstvu odbrane BiH je u toku, te očekujemo odobravanje našeg zahtjeva i da helikopter bude angažiran", kazao je jutros Feni šef Odsjeka za strateško planiranje u Ministarstvu sigurnosti BiH Idriz Brković.

Po njegovim riječima, angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH je potrebno zbog nepristupačnog terena i velike opožarene površine da bi u početnoj fazi bile spriječene veće štete.

"Teren je djelimično miniran na većoj površini tako da postoji opasnost da angažiramo neke druge snage te je neophodno angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH. Osim toga, teren je i nepristupačan", ističe Brković.

Kako je jučer saopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, požar je zahvatio oko 10 hektara zemljišta obraslog travom, niskim rastinjem i bukovom šumom, koje je minirano i nepristupačno te je moguće gašenje samo iz zraka.