Izgorjelo oko pet hektara šume
1

Požar na Igmanu lokalizovan, vatrogasci rade na likvidaciji

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: Čitatelj/Arhiv/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Arhiv/Klix.ba
Prema posljednjim informacijama koje smo dobili o situaciji na požarištu na Igmanu, požar koji je izbio u nedjelju oko 16 sati je lokalizovan, a vatrogasci rade na njegovoj likvidaciji.

Kako je za portal Klix.ba potvrdio v.d. komandanta Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Senad Helać, požar na Igmanu ispod Golog brda je lokalizovan, a vatrogasci rade na njegovoj likvidaciji.

"Sinoć do ponoći nismo napuštali teren dok požar nije stavljen pod kontrolu i dok nije spriječeno njegovo širenje. Izgorjelo je oko pet hektara šume, a dežuralo se zbog sprečavanja njegovog ponovnog aktiviranja zbog vjetra. Na terenu se sada nalaze pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, pripadnici DVD Ilidža i ljudi iz preduzeća Sarajevo-Šume, koji kontrolišu stanje na terenu. Nećemo napustiti požarište dok ne bude ugašen svaki panj", izjavio je Helać.

On je istakao da je požar izbio na izuzetno nepristupačnom terenu, zbog čega je gašenje bilo veoma otežano. Vatrogasna vozila nisu mogla prići, tako da su se vatrogasci probijali pješke oko 1,5 km uz veliki uspon, noseći naprtnjače i prateću opremu.

Dobra vijest je da pada kiša, tako da Helać očekuje da bi požar mogao biti likvidiran uskoro.