Nedostatak mehanizacije
9

Požar na deponiji otpada kod Drvara još nije lokaliziran, ugroženo zdravlje stanovnika

FENA
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Požar na gradskoj deponiji otpada, koja se nalazi u blizini Mjesne zajednice Zaglavice, kod Drvara, još uvijek nije pod kontrolom.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo HNK Diana Mamić zatražila je od nadležnih da poduzmu mjere i započnu sanaciju gradske deponije u Zaglavici u Drvaru, koja deset dana gori i šteti zdravlju ljudi.

Utvrđeno je kako visoka koncentracija gorućih plinova, dim i neugodni miris predstavlja štetnost za zdravlje te su naložene hitne mjere za sanaciju deponije, istaknuli su iz Zavoda za javno zdravstvo HNK .

Načelnica Drvara Dušica Runić izjavila je kako su poduzete sve mjere da se suzbije požar i širenje neugodnog mirisa ali da zbog nedostatka teške mehanizacije u Drvaru požar na deponiji nisu u mogućnosti do kraja sanirati .

Prema njenim riječima, požar je nastao paljenjem guma od neodgovorne osobe, koji se zatim proširio u dubinu te je izmaknuo kontroli.

Vezano za deponiju, Runić je istaknula kako vidi problem oko regularnosti i rješivosti općinske inicijative za sanaciju deponije,  koja je odlukom Općinskog vijeća Drvar dana na prihodovanje i upravljanje JP Komunalac d.o.o Drvar.

"Okolišnu dozvolu za deponiju treba izdati Ministarstvo. Kantonalno ili Federalno ne znam jer općinskim zahtjevom za izdavanje okolišne dozvole već treću godinu ova ministarstva igraju teniski meč i prebacuju lopticu s jednih na druge. Bez okolišne dozvole ne možemo uraditi glavni projekat sanacije deponije za koji smo sredstva osigurali još u julu 2020. godine", istaknula je Runić.

Što se tiče nove lokacije deponije, Runić je kazala kako je nova lokacija u isključivoj nadležnosti Općinskog vijeća, predlažu je službe ali da je bez okolišne dozvole bespredmetno predlagati lokaciju.