Borba za DKP
206

Pozadina Dodikovog napada na Turković: Glavni akter afere "kila zlata" dobio funkciju u Pekingu

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bisera Turković se ponaša kao nenavođena raketa i u Ministarstvu vanjskih poslova imamo velike probleme s njom, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. Šefica bh. diplomatije na tu izjavu odgovara riječima "nije važno šta se kaže, nego ko kaže".

Nezadovoljan odlukom ministrice Turković da imenuje Gordana Milinića (SDS) za ministra-savjetnika u Pekingu, Dodik je jučer "udario" po ministrici vanjskih poslova BiH. Između ostalog je kazao da je Turković neodgovorna osoba i da nema podršku srpskog naroda.

On je još dodao da šefica bh. diplomatije ne prosljeđuje ili zadržava diplomatsku poštu funkcionera iz reda Srba i da će se o njenom ponašanju razgovarati na Predsjedništvu BiH.

A šta je pozadina?

Naime, MVP BiH je dužno osigurati posao za sve uposlenike Diplomatsko-konzularne mreže u svijetu po povratku u domovinu. No, s obzirom da je proces imenovanja i preraspodjele pozicija i unutar DKP i MVP-a BiH mjesecima bio zakočen zbog blokade na državnom nivou u vezi s imenovanjima na direktorske pozicije agencija i institucija, što je vodilo ka mogućim sudskim procesima protiv odgovornih u Ministarstvu, Turković je nedavno odlučila deblokirati taj proces, a među onima koji su dobili nove funkcije je i Milinić, bivši ambasador BiH u Rusiji, koji nije po volji Milorada Dodika.

Milinić je, podsjetimo, bio u centru pažnje zbog javnog iznošenja slučaja u aferi "kile zlata za Milorada Dodika". Jasno, šefu SNSD-a to se nimalo nije svidjelo.

S druge strane Turković u izjavi za Klix.ba Dodiku odgovara diplomatski.

"Treba da svako radi po zakonu i da svi štitimo interese BiH i njenih naroda i građana, a političke opcije su stvar vlastitih opredjeljenja. Nije važno šta se kaže, nego ko kaže", rekla je Turković.

Da li će potez Turković nagnati Dodika da ne opstruira sistematizaciju novih imenovanja u diplomatsko-konzularna predstavništva i ambasade BiH po svijetu, ostaje da se vidi nakon Milinićevog imenovanja. Očito je posljednjom odlukom Bisera Turković, kako ju je Dodik nazvao nenavodeća raketa, direktno "pogodila" Dodika.