Šefica USAID-a
16

Power: Dodik inspirisan Kremljom pokušava donijeti zakone koji oduzimaju prava građana

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Šefica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power oglasila se povodom novih opasnih izjava predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.
"U Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske, prati druge u regionu opasnim antidemokratskim putem u pokušaju da donese nacrte zakona inspirisane Kremljom koji građanima oduzimaju njihova osnovna prava, prešućuju neslaganje i omogućavaju da korupcija nesputano cvjeta", izjavila je Power.

Reakcija Power stiže nakon što je najavljeno da vlasti RS-a planiraju vratiti klevetu i uvredu u Krivični zakon tog entiteta, a predsjednik RS-a najavio je da će taj entitet uvesti i zakon o nevladinim organizacijama koji je prema njegovim navodima identičan američkom, a koji će strane organizacije nazvati "stranim agentima".

Iz ambasade SAD-a ranije su naglasili kako su SAD uvijek podržavale prava ljudi širom svijeta da ostvaruju svoje temeljne slobode te da to uključuje prava stanovnika RS-a na slobodu govora, slobodu okupljanja i udruživanja te slobodu medija.

Smatraju da bi predloženi zakoni bili loši za demokratiju i prosperitet koje stanovnici RS-a žele i zaslužuju.

U petak navečer reagovao je i State Deparment porukom da su Sjedinjene Američke Države ponosne što stoje uz narod Bosne i Hercegovine dok grade budućnost u euroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu.

"Separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama", navodi se.