CCI pozvao premijera TK
0

Povucite odluku o ukidanju dječijeg dodatka

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) pozvali su ponovno premijera Tuzlanskog kantona Enesa Mujića da povuče odluku kojom se do daljnjeg obustavlja isplata dječijih dodatka za djecu nezaposlenih roditelja.

Iz CCI-ja predlažu premijeru Mujiću da na idućoj sjednici Vlade hitno donese odluku kojom će se za 23.000 djece nezaposlenih roditelja vratiti njihova zakonom i konvencijama zajamčena prava i osigurati socijalni minimum za pravilan odgoj i odrastanje.

"Takvom odlukom ćete onemogućiti Skupštinu Tuzlanskog kantona da Vas svojim zaključcima obvezuje na izvršenje i donekle ćete povratiti povjerenje građana koje je znatno poljuljano predloženom i usvojenom odlukom Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Nadamo se da u budućnosti nećete u javnosti biti prepoznatljivi kao 'premijer koji je ukinuo dječije doplatke' i za vrijeme čijeg mandata su donosne odluke koje su u potpunoj suprotnosti zahtjevima sadržanim u Građanskoj platformi, dokumentu koji je svojim potpisima podržalo 500.000 građana Bosne i Hercegovine", navode iz CCI-ja.

U CCI-ju očekuju da će se prilikom izrade i usvajanja proračuna TK za 2009. godinu preciznije planirati sredstva nužna za tu namjenu. Također sugeriraju da se nakon povlačenja odluke premijer obrati javnosti te obavijesti roditelje da su sredstva za dječije doplatke osigurana.