BiH
0

Povučene izmjene Zakona o sukobu interesa u NSRS

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Više od 20 poslanika u Skupštini RS-a, od kojih većina iz SNSD-a, moralo bi vratiti mandate, ako se usvoje izmjene i dopune Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u RS-u, ukazao je danas poslanik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

"Ovaj zakon je povučen sa dnevnog reda, jer pojedinci neće da sijeku granu na kojoj sjede. Nisu ovdje došli da provode volju naroda nego ličnu", kazao je Čavić konstatirajući da je, stoga, izmjene i dopune Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u RS lakše bilo “oboriti” na skupštinskiom odborima.

I šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica je rekao da se u ponuđenim rješenjima selektivno pristupalo pitanju sprečavanja sukoba interesa. S druge strane, poslanik SNSD-a Siniša Dodik kaže da za SNSD ništa nije sporno u pomenutom zakonu, jer njihovi poslanici "nemaju problem" sa sukobom interesa.

Šefica Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović smatra da su, nažalost, prevladali lični intresi pojedinaca i iz pozicije i opozicije.

"Procjena je da, ako bi ovakav zakon stupio na snagu, najmanje 20 poslanika bi bilo njime 'pogođeno', jer precizira da izabrani predstavnici ne mogu istovremeno biti i rukovodioci područnih jedinica javnih ustanova i preduzeća na nivou RS i općina, kao i oni koji su službenici u lokalnim zajednicama", kazala je Stevanović.

Ona je dodala da svako onaj ko stavi lični interes iznad općeg, ne treba da bude u politici.

Nadležni skupštinski odbor povukao je danas s dnevnog reda sjednice entitetskog parlamenta Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti RS-a.

Izmjenama i dopunama ovog zakona preciznije je bila definirana nespojivost funkcija izabranih predstavnika vlasti, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika.

Bilo je predviđeno i da se proširi i krug osoba koje mogu biti u sukobu interesa, tako što se nespojivost i sukob interesa odnosi i na rukovodioce područnih organizacionih dijelova pravnih subjekata, čiji je osnivač entitet ili jedinica lokalne samouprave.