Antibombni tim i Hitna pomoć
0

FOTO / Povrijeđeni policajac spašen u uspješnoj vježbi u Vogošći

Klix.ba
Kako izgleda efikasno pružanje pomoći u slučaju povrede policijskog službenika od eksplozivne naprave prikazali su na današnjoj vježbi pripadnici Antibombnog tima Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo i Hitne pomoći Kantona Sarajevo.
Današnjoj vježbi u krugu poligona Pretis u Vogošći podršku je pružila Savezna policija SR Njemačke.

Uspješno je simulirano spašavanje policijskog službenika i tokom vježbe je pokazana spremnost, stručnost i opremljenost u slučaju ovakve krizne situacije.

Antibombi tim JGP AS oformljen je 2003. godine, uz podršku Savezne policije SR Njemačke, a osobito pripadnika Antibombnog tima Frankfurtskog aerodroma. Radi se o jedinom antibombnom timu u Bosni i Hercegovini koji je obučen i opremljen za identifikaciju, pregled i sigurno uklanjanje potencijalno opasnih naprava i predmeta na području međunarodnih aerodroma, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Granične policije BiH.
U okviru Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu Vlada SR Njemačke je preuzela obavezu podrške u osnivanju i operativnom jačanju Granične policije BiH. Ova podrška se posljednjih 12 godina ogledala u doniranoj opremi i brojnim obukama. Najznačajnije obuke finansirane od SR Njemačke u periodu od osnivanja Granične policije BiH su: obuke jedinica za nadzor i osmatranje, jedinica za podršku i kontrolu, bombnih tehničara, kormilara, iz kriminalistike i detektivskih poslova, prepoznavanja falsificiranih dokumenata, trenera za sistem policijskog obrazovanja i druge.