Ogroman gubitak
252

Povratniku u Međeđu Šućri Džaferoviću, psi zaklali deset ovaca

Piše: E. A.
Povratnik u Kaoštice kod Međeđe, Šućro Džaferović samo u posljednja dva dana ostao je bez deset ovaca koje su bukvalno raskomadane dok su bile na ispaši na livadi nedaleko od kuće, a od ljetos se taj broj popeo na više od 30.

Sumnja da su ovce zaklali tzv. divlji psi koji su se odnedavno pojavili u blizini ovog povratničkog mjesta, a primjetile su ih i komšije.

"U dan je sve podavljeno, zaklano, pet ovaca prije dan i pet koje smo tražili cijelu noć. Neke su načete, neke zaklane, uglavnom jagnjad. Pronašli smo ih sve, jednu blizu imanja, neke malo dalje, ali strašno je to vidjeti kako su ih raskomadali. Ovo mi je već 33 bravče koje je zaklano od ljetos. Ja ne znam šta da radim, izgleda da je ovaj divlji pas u pitanju, šakal, i ja sam ga viđao, a i komšije. To se desi sve preko dana, ovce se razbježe, mi tražimo i evo šta se desi. Sve poklano, uništeno, ja ne znam više kome da se obratim", kaže Šućro.

Ovaj povratnik u Kaoštice živi od stočarstva, a on i sestra uzgajaju oko 200 ovaca. Od ljetos je taj broj smanjen na 150, a Šućro brine o tome kako će zaštititi stado koje mu je izvor primanja i egzistencije.

"Nikada se ovo nije dešavalo do ove godine. Evo prijavili smo policiji ponovo. Prijavljivali smo i ranije, pa su nam kazali da bi se trebali obratiti lovcima, da se oni time pozabave, e onda bih ja trebao nekakve zahtjeve po općini, ja to ne znam kako ću, ni šta ću, niti sam stigao. Moram ovce sačuvati da bi i mi mogli ovdje živjeti, a ko zna šta će dalje biti", kaže za Klix.ba Šućro.

U Policijskoj stanici Višegrad kazali su nam da je slučaj prijavljen i da su poslali patrolu na lice mjesta, ali da više informacija ne mogu dati do dolaska inspektora u ponedjeljak.