Uhapsila ga SIPA
11

Povratnik sa sirijskog ratišta Adnan Ćatić predat Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Policijski djelatnici SIPA-e predali su, u popodnevnim satima, Tužilaštvu BiH osumnjičenog Adnana Ćatića, rođenog 1988. godine u Zenici.
Taj osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je sudjelovao na stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je djelovao u strukturama ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Osumnjičeni se tereti da je, u dobi od oko 25 godina, pristupio strukturama ISIL-a te je, na području Bliskog istoka, proveo oko deset godina. Jedan je od osumnjičenih sa najdužim boravkom na navedenom području.

"Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, između ostalog jer se radi o osumnjičenom koji je duži vremenski period bio nedostupan pravosudnim organima BiH. 

Tužilaštvo BiH i partnerske institucije i agencije za provedbu zakona u BiH i inostranstvu provode aktivnosti usmjerene ka lociranju, izručenju i procesuiranju više osoba koje su, u proteklom periodu, boravile na stranim ratištima s ciljem njihove deportacije i kaznenog procesuiranja u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.