BiH
91

Povratničkoj porodici u Glinjama "superovca" ojagnjila četvorke

Piše: D. Brkić
U pitomom podmajevičkom mjestu Glinje kod Ugljevika starosjedioci se ne sjećaju da je ikada jedna ovca ojagnjila četvorke. Upravo takav prizor viđen je prije desetak dana u štali povratničke porodice Saračević, kojim je "superovca“ na svijet donijela četvero jagnjadi.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Ponosni vlasnik malog stada dvadesetogodišnji Hasan Saračević govori kako njihova "superovca“ nema dovoljno mlijeka da prehrani svoje potomstvo.

"Ona hrani jedno, a ja na flašicu još troje. Nije mi teško i zaista sam sretan što jagnjad napreduje i odrasta“, kaže Hasan Saračević, koji je u obližnjem Teočaku završio bravarski zanat, ali kao povratnik nema posla u struci.

Glinjani su prije agresije na BiH uglavnom radili u Termoelektrani Ugljevik. Mještani kažu kako se od 110 nekadašnjih radnika TE Ugljevik niti jedan bošnjačke nacionalnosti nije vratio na posao. Povratnici u Glinjama egzistenciju obezbjeđuju radom u poljoprivredi, dok je tek nekoliko mještana zaposleno u preduzećima na području Federacije BiH.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Moja porodica vratila se u Glinje 1999. godine i od tada smo orijentisani na poljoprivredu. Imamo nekoliko krava muzara, a ja sam više iz hobija nabavio pet ovaca. Trenutno imam pet ovaca i šest jagnjadi, a kako je krenulo moje stado će se širiti“, priča nam Hasan Saračević, koji u Glinjama živi sa majkom Adilom, babom Nadilom, nenom Hanumkom, te sestrom Asimom i bratom Asimom.

Život u Glinjama nalikuje mnogim drugim mjestima u Republici Srpskoj. U proljeće i ljeto mjesto oživi, ali svake godine iznova dolazi sumorna jesen i zima.

"Meni i mojim komšijama nedostaje posla, stabilnijih izvora primanja. Zbog toga je život u povratničkim mjestima težak, ali se nadamo boljem“, kaže za Klix.ba Hasan Saračević, dvadesetododišnjak koji će u svom kraju ostati upamćen kao vlasnik "superovce“ koja je ojagnjila četvorke.