Finansirala EU
562

Povratničke porodice u Prijedoru dobile nove domove

I. S.
Danas su u Prijedoru 32 interno raseljene i povratničke porodice dobile ključeve svojih novih domova, koji im nude stabilnost i sigurnost za budućnost, nakon godina života u privremenom smještaju.

Novi domovi su napravljeni u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, zajedničke inicijative Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije kojom se pruža podrška miru, stabilnosti i pomirenju u regionu. Evropska unija je najveći donator ovom programu, za koji je obezbijedila 234 miliona eura, što čini preko 80 posto ukupnog programskog budžeta.

"Evo, konačno je došlo vrijeme da i ja dobijem stan. Izbjegao sam iz Ključa i dvadeset godina sam podstanar. Zahvaljujem se Gradu Prijedoru i svima koji su učestvovali u izgradnji ovog objekta", rekao je Gojko Avramović, jedan od korisnika programa.

Ključeve novih domova u Prijedoru predali su Krassimir Nikolov, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ljubo Ninković, vršilac dužnosti direktora Sekretarijata za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

Krassimir Nikolov, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini naglasio je da su ove kuće konkretan simbol podrške EU nekima od najugroženijih porodica u BiH.

"Izbjeglice i interno raseljena lica koja su predugo živjela u privremenom smještaju sada će imati mjesto koje mogu zvati svojim. Veoma sam zadovoljan rezultatima koje smo do sada postigli. Pred ugroženim porodicama i dalje stoje izazovi, kao što je pristup obrazovanju, socijalnim službama i prilikama za zaposlenje. Ali, uz pravu podršku u Bosni i Hercegovini, uključujući od prijatelja u međunarodnoj zajednici, možemo nešto promijeniti", rekao je Nikolov.

Više od 25 godina od kraja rata, oko 8500 ljudi još uvijek živi u 156 kolektivnih centara ili alternativnih smještaja širom BiH. U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, do sada je dodijeljeno oko 1800 stambenih jedinica u BiH. Krajnji cilj je da do kraja 2023. godine bude napravljeno preko 3000 stambenih jedinica. BiH dobro napreduje u provođenju programa i što predstavlja pozitivan primjer kako različiti nivoi vlasti mogu raditi zajedno kako bi postigli rezultate.

Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, rekao je: "Čast mi je što mogu da podijelim sreću i radost s porodicama koje konačno dobijaju svoj krov nad glavom. Nakon dvadeset i šest godina, još uvijek imamo porodice koje nisu riješile stambena pitanja i radimo na rješavanju toga. Pandemija nije zaustavila naš rad u okviru Regionalnog stambenog programa, u protekloj godini dana potpisali smo projekte u vrijednosti od 50 miliona KM i potpisali ugovore s dobavljačima."

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je vodeća institucija za provođenje Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja i povjerila je provođenje potprojekata Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Sekretarijatu za raseljena lica i migracije Republike Srpske i Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.