{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povratnici ugroženiji sada nego u prvim godinama nakon rata

21.7.2015. u 21:03
65
223
Povratnici ugroženiji sada nego u prvim godinama nakon rata
65
Povratnici ugroženiji sada nego u prvim godinama nakon rata
Foto: Davorin Sekuli/Arhiv/Klix.ba
Nakon nedavnih napada na povratnike u Kotor Varoši i Vlasenici, prema analizi Unije za održivi povratak i integracije u BiH, sigurnost povratnika u posljednje tri godine ugroženija je nego u prvim godinama povratka nakon rata.
U posljednjim nasrtajima na povratnike u samo nekoliko dana su povrijeđena dva povratnika i to Nermin Hanifić u Kotor Varoši te Mehmed Kuljančić u Vlasenici.

Hanfić je, podsjećamo, povrijeđen nakon što su ga zaustavile tri maskirane osobe, onesvijestile ga, a potom mu po tijelu urezivale "četiri S".

Istraživanje je provedeno u posljednje tri godine, a nakon iznenađujućih rezultata Unija je zatražila od MUP-a RS da omogući veću sigurnost povratnicima.

MUP RS bi morao dosljedno primjenjivati nedavno izmijenjeni Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske, posebno u segmentu koji se odnosi na kažnjavanje za izjašnjavanje na društvenim mrežama.

Naime, izvjesni Stevan Gavrić, osumnjičeni za napad na Koljančića u Vlasenici i ranije je putem društvenih mreža raspirivao mržnju prema bošnjačkim povratnicima.

"Institucije RS-a trebaju dosljedno provoditi zakone kao što su ih provodili u maju 2015. godine kada su hapsili bošnjačke povratnike zbog napisa na društvenim mrežama", kažu iz Unije.

Unija naglašava i to da je povratnička populacija ona najranjivija u cijeloj BiH, a čija su prava konstantno narušavana. Poznato je da povratnici skupo plaćaju svoj mir i dostojanstvo zagarantovano Aneksom 7 mirovnog sporazuma potpisanog u Dejtonu.

Republika Srpska kojoj je Dejton omogućio postojanje mora poštovati pravo na povratak koji je istim tim sporazumom zagarantovan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: