{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povratnici u Srebrenicu podržali roditelje i djecu iz Konjević Polja

F
27.10.2013. u 13:32
0
17
Povratnici u Srebrenicu podržali roditelje i djecu iz Konjević Polja
0
Povratnici u Srebrenicu podržali roditelje i djecu iz Konjević Polja
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Memorijalnom centru u Potočarima danas su okupili predstavnici Udruženja Srebrenice i Bratunca i roditelji djece iz Srebrenice, koji su prije godinu dana svojim djelovanjem uspjeli promjeniti naziv osnovne škole u Srebrenici i uvesti grupu nacionalnih predmeta.
Oni su podržali djecu i roditelje iz Konjević Polja i poručili da je sramota za cijeli svijet što djeca ne pohađaju nastavu po nacionalnoj grupi predmeta.

Hatidža Mehmedović predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" kazala je da je sramota Međunarodnu zajednicu i zahtjeva da se što prije riješi problem bošnjačke djece iz Konjević Polja.

"Mi smo poslali poruku s mjesta gdje je najviši broj povratnika i koji su nijemi svjedoci koji su ubijeni u genocidu 1995.godine. Od UN-a tražimo pomoć da djeca mogu izučavati nacionalnu grupu predmeta. Ovo nije sramota domaćih političara, nego čitavog svijeta i međunarodne zajednice. Tražimo da se pod hitno realizuje zakon koji je donešen Dejtonom tj. Aneks 7. Poručujemo iz mjesta sa najkrvavijeg genocida da se stane sa manipulisanjem i da se stane s lomljenjem politike preko mladih bića, jer ta djeca nisu kriva što se politika i dan danas vodi iz 1990-tih godine. Djeca trebaju da se školuju i da uče, te da izučavaju nacionalnu grupu predmeta", izjavila je za Agenciju FENA Mehmedovoć.

Ovim putem povratnici u Srebrenicu i predstavnici Udruženja iz Srebrenice i Bratunca još jednom podjećaju bosanskohercegovačku javnost na civilizijacijsku sramotu.

Djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2.9.2013. zbog neuvođenja nacionalne grupe predmeta u obrazovani sistem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: