BiH
0

Povodom Pesaha upriličen prijem u Općini Centar

Klix.ba
Povodom Pesaha, jednog od najvećih jevrejskih praznika kojim se obilježava oslobođenje Jevreja iz egipatskog ropstva, u Općini Centar je upriličen prijem za predstavnike Jevrejske zajednice u Sarajevu.

Čestitajući gostima praznik kojeg Jevreji na ovim prostorima obilježavaju već pola stoljeća zajedno sa svojim komšijama, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić je istakao da Općinsko vijeće Centar, u cilju poboljšanja saradnje sa vjerskim zajednicama i sa željom da im olakša provođenje njihovih društvenih aktivnosti, planira usvojiti izmjene odluke kako bi omogućilo vjerskim zajednicama zakup općinskih poslovnih prostora po povoljnim uvjetima.

"Kao i svaka nacionalna zajednica u Sarajevu i Jevreji su imali svoje loše i dobre dane. Ovom prigodom želim kazati da oštro osuđujem fizički napad na uvaženog člana našeg društva Elija Taubera i želim da to bude posljednji događaj te vrste koji šalje jako lošu poruku", kazao je Ajnadžić.

Na iskazanim dobrim željama i čestitkama se zahvalio Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice BiH, koji je naglasio da se ove godine obilježava 450 godina od osnivanja Jevrejske opštine u Sarajevu.

"Prema našim podacima, danas u Sarajevu živi oko 700 Jevreja, a prošle godine je u ovoj zajednici rođeno deset beba, što govori o njihovoj vjeri u opstanak na ovim prostorima. Ponosni smo na činjenicu što se svo vrijeme kako boravimo u Bosni i Hercegovini i Sarajevu nijedan član naše zajednice nije ni na koji način ogriješio o ovaj grad i državu. Bosna i Hercegovina je rijedak primjer u svijetu gdje nema antisemitizma", kazao je Jakob Finci, saopćeno je iz općine Centar.

Predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin je pohvalio dosadašnju veoma dobru višegodišnju saradnju sa Komisijom Općinskog vijeća za odnose sa vjerskim zajednicama, kao i dugogodišnju praksu Općine Centar da pomaže aktivnosti vjerskih zajednica i obnovu vjerskih objekata. Kožemjakin je uputio i pohvale Općini što za vjerske i državne praznike, umjesto upućivanja pojedinačnih čestitki, uplaćuje finansijska sredstva na račune humanitarnih organizacija.

Današnjem prijemu su, u ime Jevrejske zajednice, također prisustvovali Elijas Tauber, Elma Softić-Kaunitz, Danilo Nikolić i Vladimir Andrle, dok su u ime Općine Centar bili prisutni vijećnici Zora Ostojić i Suvad Kerla te savjetnici Mustafa Resić i Adil Katica.