6. april
21

Povodom Dana grada Sarajeva, delegacije položile cvijeće na spomen-obilježjima

S. Š.
Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Foto: D. S./Klix.ba)
Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Foto: I. L./Klix.ba)
Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, gradonačelnica Benjamina Karić i članovi delegacije Vlade KS, ali i Carmel Agius (Hag) jutros su položili cvijeće na šehidskom mezarju Kovači te odali počast šehidima i poginulim borcima.

Odata je počast i cvijeće je položeno na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine kao i na Spomen-obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku

Počast tragično stradaloj djeci, šehidima i borcima su odali i Jakob Finci, član SDP-a Damir Mašić, pomoćnik federalnog minstra za boračka pitanja Mirsad Terzo, kao i načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

Delegacije su cvijeće položile i na Spomen parku Vraca.

Podsjetimo, Sarajevo danas obilježava Dan grada i oslobođenje od fašizma, a ujedno i 30. godišnjicu od početka opsade.

Tim povodom, Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić su pripremili trodnevni program koji je počeo 4. april izložbom "Opsada" ratnog fotografa Paula Lowea.

Karić je najavljujući program povodom obilježavanja Dana grada rekla da će 6. april posvetiti ljudima koji su svoje živote ugradili u slobodu i napredak grada.

Za danas je planirano i svečano otvorenje Bistričke stanice, Mini koncert Trgu preko puta Vijećnice, plesna predstava “Svi marš na ples" i koncert Divanhane.