BiH
20

Povlačenje elektronskih zdravstvenih kartica u KS neće prouzrokovati dodatne troškove

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ponovno izdavanje elektronskih zdravstvenih legitimacija u Kantonu Sarajevo, koje su povučene zbog greške u štampanju, neće prouzrokovati nikakve dodatne troškove Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, saznaje Klix.ba.

Spekulacije o milionskoj šteti zbog izdavanja elektronskih kartica s greškom pokazale su se netačnim s obzirom na to da će sve nastale troškove snositi dobavljač.

Podsjećamo, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo informisao je javnost da je pri izradi elektronskih zdravstvenih kartica došlo do tehničke greške koja se odnosi na izgled grba Kantona Sarajevo. Tako je najavljeno povlačenje blizu 20.000 zdravstvenih legitimacija koje će biti zamijenjene novim.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva kazali su za Klix.ba da oni nisu učestvovali u proceduri štampanja elektronskih zdravstvenih legitimacija u Kantonu Sarajevo, a koje se povlače zbog greške u štampanju grba.

"Nadležne institucije za izdavanje zdravstvenih legitimacija su kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja. Uputstvo o sadržaju i obliku zdravstvene legitimacije, koje je ovo ministarstvo donijelo na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju, sadrži i obrasce za štampane i elektronske zdravstvene legitimacije", rekli su iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Dodaju da je u obrascu navedeno da elektronska zdravstvena legitimacija treba sadržati grb kantona, ali ističu da u obrascu, odnosno Uputstvu, nije ilustrovan grb nijednog kantona.