829. godišnjica
103

Povelja Kulina bana je potvrda da je Bosna postojala, iako mnogi to negiraju

Piše: E. M.
Godišnjica Povelje Kulina bana u istoimenom parku u Zenici (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Parku Kulina bana u Zenici danas je obilježena 829. godišnjica nastanka Povelje Kulina bana, najstarijeg dokumenta koji se veže za historiju i postojanje Bosne i Hercegovine.

Povelja je napisana na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom, a ne samo da je najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument, već je i najstarijih državni dokument svih južnoslavenskih naroda i država.

Upravo zbog tih činjenica danas je iz Zenice poslana poruka da je Bosna postojala i da će postojati, iako bi to mnogi negirali.

"Na ovom mjestu danas obilježavamo godišnjicu nastanka Povelje Kulina bana, a promovišemo i park koji smo uredili. Ovo što smo radili posljednji mjesec nije naš konačan cilj. Mi želimo na ovom prostoru postaviti pravo obilježje Kulinu banu i to kroz projekt gdje ćemo udružiti snage grada, kantona i nadležnih institucija, jer smatramo da Kulin ban to zaslužuje", kazao je u ime Foruma građana Zenice Vladimir Franjić.

Forum građana Zenice danas je hrvatskom političaru Stjepanu Mesiću uručio pozlačeni medaljon "Kulin ban". Na pitanje šta bi bilo da Povelja Kulina bana nikada nije napisana, Franjić govori:

"Da Povelja Kulina bana nije napisana možda bi se neko drugi hvalio da ima najstariji dokument u historiji južnoslavenskih naroda, a ona je dokument kojim dokazujemo da je Bosna postojala, jer mnogi ovdje govore da je nije bilo. BiH ima dugu i lijepu historiju s kulturom koju je nosila ta historija", dodao je Franjić.

Predsjednik Foruma građana Zenica Faruk Kadrić, uručio je najveće priznanje-pozlaćeni medaljon Kulina bana Stjepanu Mesiću, bivšem predsjedniku Republike Hrvatske i dokazanom prijatelju Bosne i Hercegovine

Današnji događaj kulturno-zabavnim programom uljepšali su i polaznici Muzičke škole u Zenici, mališani zeničkih vrtića te brojni drugi gosti koji su svojim prisustvom dali važnost najznačajnijem datumu u historiji BiH.