{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećati sankcije za političke partije u BiH tokom predizborne kampanje

F
30.3.2015. u 12:15
2
0
Povećati sankcije za političke partije u BiH tokom predizborne kampanje
2
Povećati sankcije za političke partije u BiH tokom predizborne kampanje
Foto: FENA
Program-menadžerica Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) Ivana Korajlić istakla je uoči regionalne konferencije "Finansiranje izbornih kampanja - zakon i praksa" koju je organizirao TIBiH danas u Sarajevu, da su nalazi ove organizacije pokazali da su prijavljeni troškovi u finansijskim izvještajima 10 najvećih političkih stranaka u BiH, koje je TBiH pratio tokom predizborne kampanje u 2014. godini, znatno manji nego što su zabilježili.
Pojasnila je da se radi o troškovima oglašavanja u medijima te troškovima predizbornih skupova, navodeći primjer kako je prosječna cijena po predizbornom skupu iznosila 2.400 KM, što je zaista malo, imajući u vidu da u to ulaze troškovi prostora, hrane, pića, prijevoza...

TIBiH je također ukazao na to da zvaničnici u BiH koriste svoje funkcije u institucijama da bi dodatno promovirali svoju političku partiju i vlastite uspjehe tokom predizborne kampanje.

Navela je primjere Socijaldemokratske partije (SDP) koja je iskoristila otvaranje dijela autoputa Javnog preduzeća (JP) "Autoceste" za sopstvenu promociju te činjenicu da su se u Republici Srpskoj (RS) koristila službena vozila i helikopter za prijevoz kandidata na predizborne skupove.

Tokom predizborne kampanje, kaže, građani nemaju nikakve informacije o tome koliko je novca utrošeno, a te informacije dolaze mnogo kasnije, nakon izbora, kada sve prođe.

Istakla je da zakonski okvir u BiH ne predviđa dovoljnu kontrolu nad troškovima političkih partija već se više fokusira na prihode te je stoga neophodno temeljno izmijeniti Zakon o finansiranju političkih partija.

Korajlić, članica Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) Irena Hadžiabdić i šef Delegacije BiH pri Grupi država protiv korupcije (GRECO) Vjekoslav Vuković istakli su da preporuke GRECO-a već postoje te da je Vijeće Evrope dalo smjernice koje BiH godinama ne poštuje.

Osim toga, potcrtali su da je neophodno ojačati CIKBiH, povećati transparentnost, i kao najbitnije, povećati sankcije za političke stranke jer sadašnje nisu dovoljno oštre niti visoke da ih motiviraju da poštuju zakon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: