{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećati sankcije za političke partije u BiH tokom predizborne kampanje

F
30.3.2015. u 12:15
2
0
Povećati sankcije za političke partije u BiH tokom predizborne kampanje
2
Povećati sankcije za političke partije u BiH tokom predizborne kampanje
Foto: FENA
Program-menadžerica Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) Ivana Korajlić istakla je uoči regionalne konferencije "Finansiranje izbornih kampanja - zakon i praksa" koju je organizirao TIBiH danas u Sarajevu, da su nalazi ove organizacije pokazali da su prijavljeni troškovi u finansijskim izvještajima 10 najvećih političkih stranaka u BiH, koje je TBiH pratio tokom predizborne kampanje u 2014. godini, znatno manji nego što su zabilježili.
Pojasnila je da se radi o troškovima oglašavanja u medijima te troškovima predizbornih skupova, navodeći primjer kako je prosječna cijena po predizbornom skupu iznosila 2.400 KM, što je zaista malo, imajući u vidu da u to ulaze troškovi prostora, hrane, pića, prijevoza...

TIBiH je također ukazao na to da zvaničnici u BiH koriste svoje funkcije u institucijama da bi dodatno promovirali svoju političku partiju i vlastite uspjehe tokom predizborne kampanje.

Navela je primjere Socijaldemokratske partije (SDP) koja je iskoristila otvaranje dijela autoputa Javnog preduzeća (JP) "Autoceste" za sopstvenu promociju te činjenicu da su se u Republici Srpskoj (RS) koristila službena vozila i helikopter za prijevoz kandidata na predizborne skupove.

Tokom predizborne kampanje, kaže, građani nemaju nikakve informacije o tome koliko je novca utrošeno, a te informacije dolaze mnogo kasnije, nakon izbora, kada sve prođe.

Istakla je da zakonski okvir u BiH ne predviđa dovoljnu kontrolu nad troškovima političkih partija već se više fokusira na prihode te je stoga neophodno temeljno izmijeniti Zakon o finansiranju političkih partija.

Korajlić, članica Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) Irena Hadžiabdić i šef Delegacije BiH pri Grupi država protiv korupcije (GRECO) Vjekoslav Vuković istakli su da preporuke GRECO-a već postoje te da je Vijeće Evrope dalo smjernice koje BiH godinama ne poštuje.

Osim toga, potcrtali su da je neophodno ojačati CIKBiH, povećati transparentnost, i kao najbitnije, povećati sankcije za političke stranke jer sadašnje nisu dovoljno oštre niti visoke da ih motiviraju da poštuju zakon.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: