BiH
26

Povećano zagađenje zraka u Sarajevu, Zenici i Jajcu

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Građani Sarajeva, Zenice i Jajca danas će možda malo teže disati. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), u ovim mjestima zabilježeno je nisko onečišćenje zraka.

U Jajcu je zabilježeno povećanje sumpordioksida i azotnog dioksida. U Sarajevu je pogoršanje najviše zabilježeno na mjernim stanicama Alipašina i Otoka, koje pokazuju prekomjerno onečišćenje, odnosno povećan broj lebdećih čestica, azotnog dioksida i sumpordioksida. U Zenici je zabilježen prekomjeran broj lebdećih čestica, a pretpostavlja se da je to zbog rada TE Kakanj, mada nije dokazano.

"Za ovo doba godine nije bilo odstupanja od očekivanih vrijednosti. Zabilježeno je malo povećanje sumpordioksida u Zenici, ali ne očekuje se visoki nivo zagađenja. Imamo strujanje blagog juga koji pogoduje i u narednim danima se očekuje slična situacija. U Sarajevu je zabilježen malo povišen nivo prašine u zraku, ali nije ništa alarmantno u odnosu na vrijednosti koje imamo zimi, sada su tri do četiri puta niže", rekao je za Klix.ba Enis Omerčić, viši stručni saradnik za hemijsku analizu kvalitete zraka pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

Ono što doprinosi onečišćenju zraka svakako je prekomjeran broj automobila, kao i način na koji se ljudi griju. Sve više građana vratilo se na sistem grijanja ugljem, što povećava koncetraciju nečistih čestica u zraku. Stručnjaci preporučuju građanima iz mjesta u kojima je zrak zagađen da što češće idu na planinu, konzumiraju voće i povrće, te toplu supu.