{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećano interesovanje pacijentica na KCUS-u za rekonstrukciju dojke

F
FENA
18.7.2018. u 12:06
40
30
Povećano interesovanje pacijentica na KCUS-u za rekonstrukciju dojke
40
Povećano interesovanje pacijentica na KCUS-u za rekonstrukciju dojke
Na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zabilježen je porast broja pacijentica koje se nakon operacije karcinoma jedne ili obje dojke odlučuju na rekonstrukciju.
Zavisno od stadija dijagnosticiranog oboljenja rekonstrukcija se može uraditi u istom operativnom aktu sa operacijom karcinoma ili sekundarno, nakon onkološke terapije.

Prema riječima šefice Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a prof.dr. Sanele Salihagić na toj klinici se radi rekonstrukcija autolognim tkivom i rekonstrukcija sa primjenom implantata i ekspandera.

"Kao što smo i ranije govorili koristimo relativno novije metode TIO2 Mesh Bra, koje zamjenjuje upotrebu mišićnog tkiva za stvaranje adekvatnog mekotkivnog pokrova kod implantata. Na ovaj način ženi se vraća ženstvenost, dakle funkcionalni i estetski aspekt. Sve ovo se dobro odražava na ukupan psiho fizički oporavak kod žena", navela je prof.dr. Salihagić.

Dodala je da u KCUS-u ulažu mnogo u edukaciju ljekara i medicinskog osoblja, za što posebnu zahvalnost duguju menadžmentu KCUS-a.

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović ističe da se žene u BiH teško odlučuju na rekonstrukciju dojke, te da su razlozi ove pojave različiti. Naglašava da se posebna pažnja u KCUS-u poklanja ukupnom psihofizičkom oporavku pacijentica, koje su prošle tešku borbu sa karcinomom dojke.

"Većina žena su iscrpljene i u strahu nakon borbe sa ovom opakom bolešću. Narušeno im je samopouzdanje i osjećaj ženstvenosti. Tokom puta koji prolaze, počevši od dijagnostike do operacije i kemoterapija, pacijentice i njihove porodice izložene su velikom stresu. Apelujem na sve žene koje su prošle ovaj težak put da se odluče za rekonstrukciju, da shvate da nisu same. Izvrsna saradnja osoblja Klinike za glandularnu hirurgiju i Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju daju garanciju za uspjeh.Moguće je uraditi operativni tretman u jednom aktu, što ranije nije bio slučaj. Timski rad daje najbolje rezultate", izjavila je Izetbegović, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: