{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećana pojava glodara u Sarajevu, miševi izlaze iz WC šolja, napali i usjeve u Butmiru

5.9.2015. u 08:03
178
240
Povećana pojava glodara u Sarajevu, miševi izlaze iz WC šolja, napali i usjeve u Butmiru
178
Povećana pojava glodara u Sarajevu, miševi izlaze iz WC šolja, napali i usjeve u Butmiru
Foto: Ilustracija
Na području Kantona Sarajevo zdravstvene ustanove posljednjih dana bilježe veliki broj prijava o masovnoj pojavi glodara u nekoliko naselja.
Navodno, nedavno je u JU Zavod za javno zdravstvo KS zaprimljena prijava prema kojoj je ženi u stanu na Alipašinom Polju iz WC šolje izašao miš. Također, povećan broj glodara prijavljen je na na području Otesa, ali i na području mjesnih zajednica Alipašino Polje 1 i Alipašino Polje 2.

Također, Ministarstvo zdravstva FBiH zaprimilo je i prijavu građana prema kojoj se na području Butmira, tačnije u rijeci Tilavi pojavio veliki broj glodara. Kako nam je potvrđeno u Zavodu, građani su prijavili da miševi izlaze iz rijeke i napadaju obližnje usjeve.

Miševi izlaze iz korita rijeke"Ekipa je odmah izašla na teren i izvršila deratizaciju površine od oko 10 hektara na području Butmira. Kontrolom je utvrđeno da su glodari uklonjeni i da ih nema više", kazala je za Klix.ba Seniha Čelik, rukovodilac radne grupe za socijalnu medicinu pri JU Zavod za javno zdravstvo.

Ekipe Zavoda izašle su i na teren na Alipašino Polje te izdale preporuke kako bi se ovaj problem riješio i u ovom naselju.

"Građani se prema mjestu na kojem žive moraju odnositi domaćinski. Preporučili smo mehaničko uklanjanje smeća kojeg je na ovom području izuzetno mnogo i koje zaista dovodi do povećane pojave glodara, ali i drugih životinja u potrazi za hranom", kazala nam je Čelik.

Na području Kantona Sarajevo u najvećoj mjeri rasprostranjeni su crni pacovi, sivi pacovi i kućni miševi.

Upravo zbog povećanog broja prijava pojave glodara koji mogu prenijeti uzročnike zaraznih bolesti ili su rezervoari njihovih uzročnika, iz Zavoda su pojasnili kome se zapravo građani trebaju obratiti i zatražiti pomoć ukoliko primijete miševe u svojim stanovima ili pak neposrednoj okolini.

"Za deratizaciju u stanovima nadležni su upravitelji. Oni su dužni da finansiraju deratizaciju stambenih zgrada iz sredstava koja prikupljaju od etažnih vlasnika u zgradama u kojima vrše održavanje u skladu sa programom deratizacije za područje KS", kazala nam je Čelik.

Neophodno redovno održavanje javnih površinaStručne higijensko epidemiološke ekipe Zavoda kontinuirano vrše higijensko-
epidemiološki nadzor na području Kantona Sarajevo te u skladu sa programom mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti te epidemioloških i sanitarno higijenskih indikacija poduzimaju zakonski propisane mjere sa ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

"Samo sistematsko i redovno održavanje javnih površina (čišćenje, pranje,
redovno odvoženje komunalnog otpada), lokaliteta za smještaj kontejnera te
saniranjem uočenih kritičnih tačaka, uz redovnu sistematsku deratizaciju
postići će se traženi rezultati u smislu smanjenja populacije glodara ispod
praga štetnosti", kazali su nam iz Zavoda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: