{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministarsvo zdravstva KS: Higijensko-epidemiološka situacija je zadovoljavajuća

2.9.2015. u 14:13
0
10
Ministarsvo zdravstva KS: Higijensko-epidemiološka situacija je zadovoljavajuća
0
Ministarsvo zdravstva KS: Higijensko-epidemiološka situacija je zadovoljavajuća
Foto: Ilustracija
Izvođenja obavezne preventivne sistematske deratizacije na području Kantona Sarajevo u tekućoj 2015. godini kao i navodi o provođenju deratizacije u proteklih pet godina godini privukli su pažnju medija.
Ministarsvo zdravstva Kantona Sarajevo je stoga odlučila javnost upoznati sa više informacija o aktuelnoj proceduri sprovođenja sistematske deratizacije.

"Na području Kantona Sarajevo u 2010. i 2014. godini izvršene su obavezne preventivne sistematske deratizacije u obje faze, i proljetnoj i jesenjoj, dok su u godinama između vršene interventna deratizacija ili jedna njena faza. Procedure javnih nabavki i sporost očitovanja na uložene žalbe često otežavaju i koče dinamiku potrebnu za redovno i potpuno izvođenje deratizacije. To u konačnici može predstavljati rizik za zdravlje stanovništva što nameće potrebu traženja adekvatnijeg zakonskog okvira za sprovođenje ovih procedura", stoji u saopćenju Ministarstva.

U saopćenju stoji kako su u 2015. godini urađene su sve neophodne radnje da bi proljetna deratizacija bila provedena na vrijeme, tako da je Stručna služba za zajedničke poslove Kantona Sarajevo započela postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača 13.11.2014. godine i ponovila postupak 22.06.2015. godine u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

"Oba puta postupak je poništen i vraćen na ponovni postupak od strane Ureda za razmatranje žalbi. Stručna služba za zajedničke poslove Kantona Sarajevo je pokrenula postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača za usluge interventne i druge operativne-jesenje deratizacije i isti je objavljen na portalu Agencije za javne nabavke dana 29.07.2015. godine i postupak je u toku. Prema svojoj definiciji deratizacija je skup različitih mjera koje se provode sa ciljem suzbijanja štetnih glodavaca koji su rezervoar i prenosioci uzročnika zaraznih bolesti, a obavezna sistematska deratizacija predstavlja jednu od preventivnih mjera u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", kaže se u saopćenju.

Pored deratizacije neophodno je provođenje i drugih mjera za uspješno smanjenje uzročnika bolesti i štetočina na određenom području a posebno naglašavamo sljedeće mjere:

- pravilno odlaganje krutih otpadnih tvari u koje spadaju sanacija (eliminacija) divljih odlagališta
- ispravno odlaganje fekalnog otpada,
- higijensko-sanitarne mjere na javnim površinama, na privrednim objektima, dvorištima i skladištima,
- redovito održavanje poljoprivrednih površina, kao i druge mjere.

Troškovi deratizacije koja se odnosi na javne površine i javna dobra finansiraju se iz sredstava budžeta Kantona Sarajevo dok svi vlasnici, korisnici ili upravitelji objekata ili prostora troškove deratizacije plaćaju neposredno izvođaču deratizacije ili izvođaču DDD poslova koje sami izaberu.

Važno je naglasiti da je prema Izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo higijensko-epidemiološka situacija na području Kantona Sarajevo zaključno sa 28.08.2015. godine zadovoljavajuća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: