{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećana koncentracija zagađenih materija u Sarajevu

N
27.11.2006. u 10:34
0
0
Povećana koncentracija zagađenih materija u Sarajevu
0
Povećana koncentracija zagađenih materija u Sarajevu
Magla u sarajevskoj kotlini
Stabilno vrijeme posljednjih nekoliko dana, magla u sarajevskoj kotlini, te pojačana frekvencija saobraćaja, uzrokovali su porast zagađenih materija u zraku, za Nezavisne je potvrdio Martin Tais, nacionalni ekspert za kvalitet zraka u Meteorološkom zavodu FBiH.
Tais kaže da je još u petak u Sarajevu koncentracija azotnih oksida, čestica i čađi u zraku bila u porastu.

"Čim je vrijeme stabilno i prohladno u Sarajevu dolazi do povećanja zagađenih materija u zraku. Još u petak koncentracije čađi, čestica i azotnih oksida su bile u porastu. Preko vikenda magla je u Sarajevu bila prisutna u jutarnjim i u večernjim satima, nije bilo promjene vremena, što je svakako uzrokovalo porast zagađenih materija u zraku", istakao je Tais.

[SLIKA]1[/SLIKA]
Bjelašnica - građanima se preporučuje da više vremena provode na planinama

Podsjeća kako su najveći zagađivači zraka u Sarajevu automobili, te da izduvni gasovi iz neispravnih vozila utiču na povećanje azotnih oksida u zraku i pogoršanje zdravlja ljudi.

"U ovakvim situacijama, kada su povećane koncentracije zagađenih materija u zraku, posebno je ugroženo zdravlje djece i starijih osoba. Zagađene materije posebno napadaju respiratorne organe. Zbog toga djeci i starijim osobama poručujemo da ne izlaze iz kuća u jutarnjim i večernjim satima, kada je prisutna temperaturna inverzija i kada su koncentracije zagađenih materija u zraku najveće", apeluje Tais.

[SLIKA]2[/SLIKA]
Dok je u Sarajevu magla, u okolini Bjelašnice proljetno vrijeme

Također, svim građanima poručuje da više vremena provode na planinama, odnosno na područjima iznad 800 metara nadmorske visine, gdje nema temperaturnih inverzija.

S ciljem smanjenja zagađenja zraka i omogućavanja kvalitetnijeg života, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u saradnji sa Zavodom za informatiku, MUP-om i Ministarstvom prometa i komunikacija Kantona Sarajevo, realizira akciju praćenja izduvnih gasova iz automobila. U akciji je uključeno i 15 stanica za tehnički pregled vozila. Ministarstvo, također, provodi i akciju kontrole pogona, koji za zagrijavanje koriste ugalj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: