{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećana koncentracija zagađenih materija u Sarajevu

N
27.11.2006. u 10:34
0
0
Povećana koncentracija zagađenih materija u Sarajevu
0
Povećana koncentracija zagađenih materija u Sarajevu
Magla u sarajevskoj kotlini
Stabilno vrijeme posljednjih nekoliko dana, magla u sarajevskoj kotlini, te pojačana frekvencija saobraćaja, uzrokovali su porast zagađenih materija u zraku, za Nezavisne je potvrdio Martin Tais, nacionalni ekspert za kvalitet zraka u Meteorološkom zavodu FBiH.
Tais kaže da je još u petak u Sarajevu koncentracija azotnih oksida, čestica i čađi u zraku bila u porastu.

"Čim je vrijeme stabilno i prohladno u Sarajevu dolazi do povećanja zagađenih materija u zraku. Još u petak koncentracije čađi, čestica i azotnih oksida su bile u porastu. Preko vikenda magla je u Sarajevu bila prisutna u jutarnjim i u večernjim satima, nije bilo promjene vremena, što je svakako uzrokovalo porast zagađenih materija u zraku", istakao je Tais.

[SLIKA]1[/SLIKA]
Bjelašnica - građanima se preporučuje da više vremena provode na planinama

Podsjeća kako su najveći zagađivači zraka u Sarajevu automobili, te da izduvni gasovi iz neispravnih vozila utiču na povećanje azotnih oksida u zraku i pogoršanje zdravlja ljudi.

"U ovakvim situacijama, kada su povećane koncentracije zagađenih materija u zraku, posebno je ugroženo zdravlje djece i starijih osoba. Zagađene materije posebno napadaju respiratorne organe. Zbog toga djeci i starijim osobama poručujemo da ne izlaze iz kuća u jutarnjim i večernjim satima, kada je prisutna temperaturna inverzija i kada su koncentracije zagađenih materija u zraku najveće", apeluje Tais.

[SLIKA]2[/SLIKA]
Dok je u Sarajevu magla, u okolini Bjelašnice proljetno vrijeme

Također, svim građanima poručuje da više vremena provode na planinama, odnosno na područjima iznad 800 metara nadmorske visine, gdje nema temperaturnih inverzija.

S ciljem smanjenja zagađenja zraka i omogućavanja kvalitetnijeg života, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u saradnji sa Zavodom za informatiku, MUP-om i Ministarstvom prometa i komunikacija Kantona Sarajevo, realizira akciju praćenja izduvnih gasova iz automobila. U akciji je uključeno i 15 stanica za tehnički pregled vozila. Ministarstvo, također, provodi i akciju kontrole pogona, koji za zagrijavanje koriste ugalj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: