{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povećan broj oboljelih od melanoma, oprez prilikom sunčanja

F
21.6.2012. u 13:49
6
1
Povećan broj oboljelih od melanoma, oprez prilikom sunčanja
6
Povećan broj oboljelih od melanoma, oprez prilikom sunčanja
Broj oboljelih od melanoma je u stalnom porastu i to je jedan od tumora s najvećom ekspanzijom u posljednje vrijeme. Godišnje povećanje broja oboljelih je sedam posto. Maligni tumori kože ugrožavaju život čovjeka i javljaju se uglavnom na dijelovima tijela koji su intenzivnije izlagani suncu.
„Do sada se smatralo da melanom nastaje iz mladeža, ali najnovija istraživanja su pokazala da u 70 posto slučajeva, melanom nastaje na nepromijenjenoj koži, nakon dugotrajnog i nekritičnog izlaganja suncu“, ističe dr.med.sci. Mufid Burgić, specijalist plastične i rekonstruktivne hirirgije iz UKC-a Tuzla. Po njegovim riječima broj oboljelih se iz godine u godine povećava, pa je tako u petogodišnjem periodu u UKC-u Tuzla registrirano 85 slučajeva melanoma.

Maligni tumori kože češće se javljaju kod osoba svijetle kože i osoba starijih od 50 godina. Rizik je povećan i kod osoba koje koriste solarije i koje imaju više od 50 mladeža, ali i osoba koje su u porodici imale nekoga ko je bolovao od raka kože. Smatra se i da mladeži normalno nastaju do tridesete godine života i da nakon tog perioda njihov nastanak treba uzeti s dozom opreza.

Po riječima stručnjaka vrlo je važna rana dijagnoza i u tom cilju kontinuirana edukacija populacije o potrebi preventivnih pregleda posebno za osobe koje pripadaju rizičnim skupinama. Po riječima dr. Selme Kamberović, specijaliste za kožne i venerične bolesti, s obzirom na visoki indeks UV zračenja, neophodan je oprez prilikom izlaganja suncu, korištenje zaštitnih krema, kao i pokrivanje osjetljivih dijelova tjela, naročito onih koji su prekriveni mladežima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: