{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potvrđeno novo Vijeće ministara BiH

S
10.2.2012. u 15:00
0
34
Potvrđeno novo Vijeće ministara BiH
0
Potvrđeno novo Vijeće ministara BiH
Foto: SRNA
BiH danas je dobila novo, šesto Vijeće ministara, nakon što je Predstavnički dom potvrdio izbor ministara i zamjenika ministara.
Na čelu Vijeća ministara BiH u ovom mandatnom periodu je Vjekoslav Bevanda koji je ranije imenovan za predsjedavajućeg.

Za ministra vanjskih poslova i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara imenovan je Zlatko Lagumdžija (SDP), a za njegovog zamjenika Ana Trišić-Babić (SNSD) koja je i do sada obavljala ovu funkciju.

Nikola Špirić (SNSD) bit će na čelu Ministarstva finansija i trezora, a istovremeno će obavljati i funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara. Na mjestu zamjenika ministra finansija ostaje Fuad Kasumović (SDA).

Sredoje Nović (SNSD) ostaje ministar civilnih poslova, a njegov zamjenik bit će Denisa Sarajlić-Maglić (SDP).

Za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa imenovan je Mirko Šarović (SDS), a za zamjenika Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP BiH).

Dosadašnji ministar pravde Bariša Čolak (HDZ BiH) ostaje na ovoj funkciji, a njegov zamjenik bit će Srđan Radulj (DNS).

Promjena nema ni na čelu Ministarstva sigurnosti gdje ostaje Sadik Ahmetović (SDA), dok je za njegovog zamjenika imenovan Mladen Ćavar (SDP BiH).

Damir Ljubić (HDZ 1990) novi je ministar za ljudska prava i izbjeglice, a njegov zamjenik je Radmila Mitrović iz SDS-a.

Muhamed Ibrahimović (SDA) imenovan je za ministra odbrane, a njegovi zamjenici su Marina Pendeš (HDZ BiH) i Mirko Okolić (SDS).

Ministar transporta i komunikacija je Damir Hadžić (SDP BiH), dok će funkciju zamjenika obavljati dosadašnji čelni čovjek ovog ministarstva Rudo Vidović (HDZ 1990).

Neposredno nakon glasanja Predstavničkog doma, novoizabrani ministri i zamjenici ministara dali su svečanu izjavu.

Novo Vijeće ministara BiH imenovano je 16 mjeseci nakon održavanja opštih izbora u BiH u oktobru 2010. godine i ovim je završeno konstitusanje vlasti nakon izbora, a ispunjen je i dio dogovora lidera šest političkih stranaka postignutog krajem 2011. godine.

U raspravi koja je prethodila glasanju poslanici Stranke za BiH i Saveza za bolju budućnost BiH izrazili su neslaganje izborom i sastavom novog Vijeća ministara, a među iznesenim razlozima naveli su nepostojanje programskog dokumenta i nedovoljnu zastupljenost žena.

Lagumdžija je u posljednjem učešću u ulozi poslanika u Predstavničkom domu ocijenio da ni na jedno mjesto u novom sazivu Vijeća ministara BiH ne dolazi lošije rješenje u odnosu na prethodni saziv.

Današnjoj sjednici prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen, predstavnici međunarodne zajednice i brojni gosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: